nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

Schaalvergroting in de veehouderij: oorzaken, gevolgen en risico’s

08.12 “Hoe je groeit is belangrijker dan groeien op zich, en management wordt daarbij steeds belangrijker”

Dat de schaal waarop veehouders werken steeds groter wordt, is een feit. Het aantal bedrijven neemt af, het gemiddeld aantal dieren per bedrijf neemt toe. Dit heeft allerlei gevolgen voor de bedrij... meer

Schat aan cijfermateriaal over Vlaamse landbouw doorspekt met ondernemersverhalen

03.12 Landbouwrapport 2014

Zeven dagen in de week is boer Bart in de weer op zijn melkveebedrijf. Zijn harde werk wordt beloond met een verbetering van de technische resultaten. Spijtig genoeg blijft de waardering op de mark... meer

Binnenkort sashimi van gekweekte grijze garnaal?

24.11 ILVO onderzoekt opportuniteiten en methoden om grijze garnalen te kweken

Nu de dagen korter worden en de temperaturen gevoelig zakken, houden de garnalen het voor bekeken aan onze kust en migreren ze naar dieper water. In de aquaria van het ILVO daarentegen worden de ga... meer

"Exportmarkten mogen weten dat België de bakermat is van de friet"

17.11 Filip Wallays (Agristo)

In 1988 rolde in Harelbeke-Hulste de eerste diepvriesfriet van de band. De diepvriesgroente-industrie was niet geïnteresseerd in een uitbreiding van hun assortiment zodat de oprichters van aardappe... meer

Kustprovincie wil vechten voor haar varkensboeren

11.11 Varkenshouderij in West-Vlaanderen

Onze kustprovincie telt bijna drie keer meer varkens (3,4 miljoen) dan inwoners (1,16 miljoen). Of de West-Vlamingen zo hun reputatie als harde werkers waar willen maken, laat de Universiteit Gent ... meer

Vlaamse boer blijft verknocht aan zijn vleeskoeien

03.11 Vleesveehouderij

Ieder jaar zijn er minder Vlaamse boeren die vleesvee houden: het ging van 12.500 vleesveehouders in 2008 pijlsnel bergaf naar 9.600 in 2012. Op een totale boerenstand van minder dan 26.000 landbou... meer

Volièrestallen gaan gebukt onder het stof

27.10 Welzijn van de pluimveehouder

Legkippen mogen sinds 2012 niet meer in batterijkooien gehouden worden. Eén van de alternatieve huisvestingssystemen is de volièrestal. De dieren hebben hier meer bewegingsvrijheid, vertonen natuur... meer

"Bereide maaltijd wordt niet industrieel maar op grote schaal artisanaal gemaakt"

20.10 Anthony Botelberge (Belgian Ready Meals Association)

Zelf staat hij niet graag in de schijnwerpers - daarom moet dit interview het zonder portretfoto stellen - maar achter de schermen plooit Anthony Botelberge zich dubbel voor ‘zijn’ sector. De bedri... meer

"Imker is een onderschatte want verschrikkelijk zware stiel"

13.10 Herman Torfs (imker)

Of hij nu al dan niet een landbouwer is, laat imker Herman Torfs in het midden. Feit is dat de overheid het ook niet goed weet want ooit belandde er een mestbankaangifte in de brievenbus van de eni... meer

"Boeren weten wat ze aan hun loonwerker hebben"

06.10 Geert Broekx (Loonbedrijf Broekx)

“Een loonwerker heeft in de zomer geen tijd om te eten en in de winter geen geld om eten te kopen.” De uitdrukking tovert een glimlach op het gezicht van Corry Broekx omdat het de oprichter van Loo... meer

Volg VILT ook via

Zoek in het archief

Tip: laatste week of laatste maand

Zoek in categorieën