nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

2018: Het jaar van de 'reality check' voor de aardappelketen?

27.11 Extreem weer plaatst verhoudingen in aardappelketen op scherp

Sinds zondag verzamelt de aardappelsector drie dagen lang in Kortrijk voor de vakbeurs Interpom-Primeurs. Voor veel aardappeltelers wordt 2018 nochtans geen jaar om vrolijk op terug te blikken. Ver... meer

Van veld tot bord

27.11 Een dag in het spoor van de aardappel

Weet jij welke weg de aardappel aflegt vooraleer hij als frietje of kroket op je bord belandt? In de reeks ‘Een dag in het spoor van’ gaat Veldverkenners op pad, gewapend met een fototoestel, op zo... meer

Technologie in de aardappelteelt

27.11 Van virtuele aardappelvelden tot microgolfpuree

Aardappelen zijn hoogtechnologische producten. Je zou het niet zeggen als je een berg aardappelen ziet liggen in de loods of diepvriesfrietjes inlaadt in je winkelkar, maar toch is het zo. Van het ... meer

Vijf leerrijke en spraakmakende cases met elk hun specifieke uitdagingen

14.11 Pilootprojecten Productief Landschap in de praktijk

Wat hebben een collectieve bioboerderij, een landbouwpark, een vleesveebedrijf dat bedreigd wordt door waterzieke gronden, een dakserre op een veilingloods en stadslandbouw in een voormalig woonuit... meer

Hoe kan je de open ruimte open houden en ze door boeren laten beheren?

14.11 Pilootprojecten Productief Landschap

Een productief landschap met duurzame voedselproductie vergt investeringen in blauwe klimaatdiensten, transformatiebegeleiding voor landbouwers, voedselregisseurs die tijd en ruimte krijgen om acti... meer

De korte keten in beeld

23.10 "De tevredenheid van de klanten, dat is het leukste"

De wereld is een dorp, en dat geldt zeker ook voor onze voedselvoorziening. We eten groente, fruit, vlees en vis uit alle mogelijke windstreken. Geweldig voor de consument, maar voor de boer is de ... meer

Plattelandsacademie herintroduceert korte keten in Brussel

23.10 "Veel factoren zijn al aanwezig om het korte-ketenverhaal in en rond Brussel te doen slagen"

Wordt het Pajottenland weer de groentetuin van Brussel? Acht studenten van de Universiteit Gent onderzochten in hun masterscriptie hoe korte-ketenproducten de bewoners in en rond Brussel kunnen voe... meer

Globaal of lokaal? Hoe duurzaam zijn onze voedselsystemen?

23.10 “Het is een kwestie van afwegingen maken”

Is ‘lokaal’ duurzamer dan ‘globaal’? Met die schijnbaar simpele vraag ging het Europese Glamur-project aan de slag. Want voor velen is duurzame voeding van de toekomst lokaal. Maar kan dat wel? En ... meer

Insectenkweek in de praktijk

23.10 Little Food pioniert in krekelkweek

Een pionier in insectenkweek in ons land is de Brusselse krekelkwekerij Little Food. “Al sinds 2012 leggen we ons toe op de productie van krekels omdat ze boordevol eiwitten, vitamines, mineralen, ... meer

Insectensector ontgroeit kinderschoenen

16.10 Wordt insectenkweek zo gewoon als het kweken van kippen en varkens?

Wordt insectenkweek net zo gewoon als het kweken van kippen, varkens of koeien? “De sector is de kinderschoenen in ieder geval ontgroeid”, constateert onderzoeker David Deruytter (Inagro). “In 2017... meer

Volg VILT ook via

Zoek in het archief

Tip: laatste week of laatste maand

Zoek in categorieën