nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

Boerenbond stuurt Vlaamse politici op zomerstage


  • Tijdens de Boerenbond-zomerstages krijgen parlementsleden de kans om een blik achter de schermen van onze landbouwbedrijven te werpen en er zelf de handen uit de mouwen te steken. Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V) bijt de spits af en loopt stage bij een gemengd rundveebedrijf in West-Vlaanderen.
  • Punt één op het programma: de kalfjes van een oormerk voorzien. De vleesveestapel op het bedrijf van Michiel en Betty telt ongeveer 300 Witblauw runderen, een intensieve kalveropfok staat hoog op het prioriteitenlijstje.
  • Naast vleesvee, zijn er op het bedrijf ook een 50-tal melkkoeien aanwezig. Deze koe werd het slachtoffer van zwerfvuil, stukjes blik kwamen in het verhakseld voeder terecht en bijgevolg in de maag van het onfortuinlijke dier. Door een magneet in de maag te brengen worden de stukjes ijzer hopelijk opgevangen en onschadelijk gemaakt.
  • Op het bedrijf is een ingenieus systeem van poorten geïnstalleerd zodat groepjes dieren of individuele koeien makkelijk van punt A naar punt B gebracht kunnen worden.
  • Jonge stieren krijgen een deugddoende kappersbeurt. Hun rug wordt geschoren zodat hun zweet makkelijker kan verdampen. Een zweterige en vochtige vacht die afkoelt, geeft ook meer risico op het ontwikkelen van een longontsteking, twee vliegen in één klap.
  • Jonge kalfjes zijn gevoelig aan jongveegriep. Om de dieren te beschermen, krijgen ze een vaccin toegediend. Dat wordt toegediend via een neusspray. Het vraagt wat fingerspitzengefühl, maar Bart Dochy heeft het vaccineren snel in de vingers.
  • Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) loopt een dag mee met tomatenteler Henk Vandevelde. Henk startte zijn tomatenbedrijf in 1986. In 2003 was hij een van de eerste tuinders om een warmtekrachtkoppeling (wkk) te installeren.
  • Het klimaat en de watergift op het bedrijf verloopt volledig computergestuurd. Zo krijgen de tomaten alles wat ze nodig hebben om goed te groeien.
  • Op het bedrijf werkt Henk enkel met biologische middelen. Het bio-certificaat mag hij echter niet gebruiken, zijn tomaten groeien op substraat en niet in volle grond. Om zijn tomatenplanten te bestuiven, zet hij hommels in.
  • Even een kijkje nemen bovenaan de tomatenplanten. Kwaliteitscontrole is erg belangrijk!
  • Eens de tomaten rijp en geplukt zijn, worden ze door de computer op grootte gesorteerd. De kleinste hebben een diameter van 42 mm, bij de grootste tomaten is dat 102 mm. Per uur kunnen hier 1500 tot 2000 kilo tomaten gesorteerd worden.
  • Nu worden de tomaten nog een laatste keer gecontroleerd en dan voorzichtig in kistjes geplaatst. De minister-president heeft een kennersoog en haalt er de beschadigde tomaten snel uit. Met zachte hand worden de tomaten in hun kistje gelegd. Klaar om naar de veiling te vertrekken.
  • Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post, gaat op stage op het melkveebedrijf van Bart De Clercq in Velzeke-Ruddershove (Zottegem).
  • Voor hij zelf de handen uit de mouwen steekt, krijgt hij een demonstratie van de volautomatische melkmachine. “Indrukwekkend”, aldus de vicepremier. “Van elke koe worden alle data bijgehouden. Het is de machine die bepaalt wanneer de koeien gemolken worden, en de dieren volgen dit zonder probleem.”
  • Tijd voor het echte werk. Binnen de zeven dagen na geboorte moet een kalfje geregistreerd en geoormerkt worden. De oormerken van dit kalfje worden vakkundig aangebracht door de minister.
  • Tussendoor maakt de minister enkele kalfjes blij met wat vers stro.
  • De volgende taak: enkele koeien moeten drooggezet worden. Minister De Croo maakt zich klaar om in elk speen van de uier een kleine dosis antibioticum in te spuiten. Deze koe heeft er alvast alle vertrouwen in.
  • Alles goed gelukt en op naar de andere stal om te genieten van de droogstand.
  • Een van de vele hoogtepunten van de stage voor de minister: met de tractor de koeien naar de weide brengen.
  • Aangekomen op de plaats van de bestemming. Door de droogte moesten de koeien het een aantal weken zonder vers gras stellen, maar vandaag is het eindelijk weer zover.
  • Jos De Meyer (CD&V), voorzitter van de Commissie Landbouw in het Vlaams Parlement loopt een dag stage op het gemengd landbouwbedrijf van Luc D'Hooghe. Van links naar rechts: Jos De Meyer, Luc D'Hooghe, zoon Pieter, vrouw Betty, zoon Mathias en hulpboer Tim.
  • Eerste stop: de melkkoeien. Tijdens de warme periode deze zomer kwamen de koeien graag in de koelte van de stal liggen. De nieuwe ventilatoren zorgden voor de nodige afkoeling.
  • Sinds een aantal jaar doet Luc aan thuisverkoop. Door te kiezen voor automaten blijft er genoeg tijd over voor educatie en groene zorg op het bedrijf. De thuisverkoop van eigen ijs en aardappelen werd uitgebreid met producten van collega’s en de blauwe bessen van zoon Mathias.
  • Tijdens een stagedag moet er ook gewerkt worden! Na een korte uitleg heeft Jos De Meyer het 'aardappelsorteren' snel in de vingers. "Ik wou graag een bedrijf bezoeken waar ingezet wordt op verbreding, en ik kon op geen betere plek terechtkomen.”
  • Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege loopt een dag mee op het melkvee- en akkerbouwbedrijf van Hilde en Tom Gillis. Programmapunt één: biest - de eerste melk na de geboorte van een kalf - bemachtigen.
  • Daarna is het tijd om de biest aan het pasgeboren kalfje te geven. Een taak die de minister graag op zich neemt.
  • Jonge kalfjes hebben niet alleen melk, maar ook een warme en zachte stal nodig. Minister Schauvliege is niet bang van wat zwaarder werk en voorziet de kalfjes van vers stro.
  • Terug naar de pas bevallen koe, die moet nog gecontroleerd worden. Nadat Hilde het voordoet - en na enige twijfel - kan ook de minister voelen dat de baarmoederhals zich opnieuw aan het sluiten is, alles perfect in orde!
  • In de grote stal kunnen de koeien zelf beslissen wanneer ze willen gemolken worden. In elk van de twee gangen zorgt een mestschuif voor het afvoeren van de mest, maar mest moet wel manueel verwijderd worden uit de ligplaatsen. De minister steekt een handje toe.
  • Na al dat harde werk is het tijd voor pauze. En een groepsfoto!
  • Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters start zijn stagedag op tomatenbedrijf Den Berk Délice in Merksplas.
  • Zoals elke werknemer dient de minister eerst zijn naam te registreren, en de rij tomaten die hij gaat plukken.
  • Aan tomaten om te plukken geen gebrek. Een geoefend hand oogst 50 à 60 kilo tomaten per uur. Minister Muyters houdt het bij 2 kilo, maar hij is duidelijk een snelle leerling.
  • Als minister van Innovatie komt Muyters aan zijn trekken bij de grootste tomatenkweker van Vlaanderen. Zie hier de verwarmingsbuizen die tevens dienst doen als rails voor de plukkarretjes.
  • In de serre worden plagen biologisch gecontroleerd, slechts bij uitzondering wordt er plaatselijk met een chemisch middel ingegrepen. Schadelijke insecten opsporen is een specialistenklus. De medewerkers die dat doen, worden met een voetbalterm 'scouters' genoemd.
  • Nog een mooi stukje innovatie: diffuus glas dat de zonne-instraling in de serre verbetert. Belangrijk, want elke procent meer zonlicht op de planten resulteert in één procent meer oogst.
  • En of ze bij Den Berk Délice iets kennen van tomaten telen. Jaarlijks test het bedrijf een 100-tal nieuwe tomatenrassen uit.
  • Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens het bedrijf van Erwin Lowet en Annick Strauven in Heers. Erwin en Annick combineren melkvee, akkerbouw en fruitteelt (aardbeien en kersen). Daarnaast vangen ze twee zorggasten op via Groene Zorg.
  • Erwin leerde aan minister Jo Vandeurzen hoe hij met de mengvoederwagen moet rijden. Nog niet zo simpel!
  • Opvallend op het bedrijf is het Vlekvieh, dat Lode Ceyssens graag van voer voorziet. "We kunnen groeien met ons jongvee, en kunnen ze heel gemakkelijk gezond houden", vertelt Erwin. "Ze geven gemiddeld 8800 liter, maar omdat de koeien zeer lang meegaan hoeft dat niet meer te zijn. Bovendien krijgen we een betere prijs voor kalveren en reformkoeien.”
  • Deze keer zijn we met federaal minister van Economie en Werk Kris Peeters te gast bij een tomatenbedrijf in Broechem.
  • Tomatenteler Jan Mols leert onze voormalige landbouwminister om er de rood kleurende exemplaren uit te kiezen, en ze mét steeltje te plukken.
  • Vol bakje tomaten kan bij op de plukkar.
  • Na het plukken gaat het richting sorteerhal.
  • Peeters aan het werk samen met Jef Mols.
  • Blik op de automatische sorteerinstallatie
  • In een serre kan het warm zijn wanneer de buitentemperatuur 27° aantikt. Minister Peeters krijgt zijn stage-ervaring niet cadeau.
  • Kris Peeters wordt wel beloond voor zijn harde werk. Hij gaat naar huis met een bakje verse tomaten én een dosis praktijkervaring.
  • Op uitnodiging van Boerenbond ging ook Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) op zomerstage. Hij liep een dagje mee op het akkerbouw- en melkveebedrijf van Frank Vergote en Myriam Mouton in het West-Vlaamse Hulste.
  • Bedrijfsleider Frank vertelt met passie over zijn koeien, de melk en de verwerking. In detail en met kennis van alle techniek en mechaniek die eraan te pas komt. Iets ingewikkelds in mensentaal en verstaanbaar uitleggen is voor Frank geen probleem. Bart Caron krijgt op iedere vraag een uitgebreid antwoord.
  • Volg VILT ook via