nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

Boerenbond stuurt Vlaamse politici op zomerstage

  • Tijdens de Boerenbond-zomerstages krijgen parlementsleden de kans om een blik achter de schermen van onze landbouwbedrijven te werpen en er zelf de handen uit de mouwen te steken. Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V) bijt de spits af en loopt stage bij een gemengd rundveebedrijf in West-Vlaanderen.
  • Punt één op het programma: de kalfjes van een oormerk voorzien. De vleesveestapel op het bedrijf van Michiel en Betty telt ongeveer 300 Witblauw runderen, een intensieve kalveropfok staat hoog op het prioriteitenlijstje.
  • Naast vleesvee, zijn er op het bedrijf ook een 50-tal melkkoeien aanwezig. Deze koe werd het slachtoffer van zwerfvuil, stukjes blik kwamen in het verhakseld voeder terecht en bijgevolg in de maag van het onfortuinlijke dier. Door een magneet in de maag te brengen worden de stukjes ijzer hopelijk opgevangen en onschadelijk gemaakt.
  • Op het bedrijf is een ingenieus systeem van poorten geïnstalleerd zodat groepjes dieren of individuele koeien makkelijk van punt A naar punt B gebracht kunnen worden.
  • Jonge stieren krijgen een deugddoende kappersbeurt. Hun rug wordt geschoren zodat hun zweet makkelijker kan verdampen. Een zweterige en vochtige vacht die afkoelt, geeft ook meer risico op het ontwikkelen van een longontsteking, twee vliegen in één klap.
  • Jonge kalfjes zijn gevoelig aan jongveegriep. Om de dieren te beschermen, krijgen ze een vaccin toegediend. Dat wordt toegediend via een neusspray. Het vraagt wat fingerspitzengefühl, maar Bart Dochy heeft het vaccineren snel in de vingers.
  • Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) loopt een dag mee met tomatenteler Henk Vandevelde. Henk startte zijn tomatenbedrijf in 1986. In 2003 was hij een van de eerste tuinders om een warmtekrachtkoppeling (wkk) te installeren.
  • Het klimaat en de watergift op het bedrijf verloopt volledig computergestuurd. Zo krijgen de tomaten alles wat ze nodig hebben om goed te groeien.
  • Op het bedrijf werkt Henk enkel met biologische middelen. Het bio-certificaat mag hij echter niet gebruiken, zijn tomaten groeien op substraat en niet in volle grond. Om zijn tomatenplanten te bestuiven, zet hij hommels in.
  • Even een kijkje nemen bovenaan de tomatenplanten. Kwaliteitscontrole is erg belangrijk!
  • Eens de tomaten rijp en geplukt zijn, worden ze door de computer op grootte gesorteerd. De kleinste hebben een diameter van 42 mm, bij de grootste tomaten is dat 102 mm. Per uur kunnen hier 1500 tot 2000 kilo tomaten gesorteerd worden.
  • Nu worden de tomaten nog een laatste keer gecontroleerd en dan voorzichtig in kistjes geplaatst. De minister-president heeft een kennersoog en haalt er de beschadigde tomaten snel uit. Met zachte hand worden de tomaten in hun kistje gelegd. Klaar om naar de veiling te vertrekken.
  • Volg VILT ook via