Nog meer erkenning voor rundvlees West-Vlaams rood ras?

Een Vlaamse erkenning als streekproduct heeft het rundvlees van het West-Vlaams rood ras reeds op zak. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de indiening van een erkenningsdossier bij Europa. Het Vlaamse label streekproduct.be vormt dus eens te meer een opstap naar een mogelijke Europese erkenning. Het typisch West-Vlaamse rundvlees en het roodbruine bier uit diezelfde provincie vinden elkaar in een stoofvleesschotel die dit weekend in Oostende geproefd kan worden tijdens de tweede editie van de Vlaamse streekproductenmarkt.
2 september 2014  – Laatste update 14 september 2020 14:27

Een Vlaamse erkenning als streekproduct heeft het rundvlees van het West-Vlaams rood ras reeds op zak. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de indiening van een erkenningsdossier bij Europa. Het Vlaamse label streekproduct.be vormt dus eens te meer een opstap naar een mogelijke Europese erkenning. Het typisch West-Vlaamse rundvlees en het roodbruine bier uit diezelfde provincie vinden elkaar in een stoofvleesschotel die dit weekend in Oostende geproefd kan worden tijdens de tweede editie van de Vlaamse streekproductenmarkt.

Een charmant parkje, een 20-tal Vlaamse streekproducten en een koe. Samen vormen ze het decor van de tweede editie van de Vlaamse streekproductenmarkt. Het geheel wordt op smaak gebracht met een portie stoofvlees van Vlaams roodbruin bier en rundvlees van het roodbruine ras uit West-Vlaanderen. Om van proevertjes te kunnen genieten, moet je op 6 of 7 september (van 11 tot 18u) afzakken naar het Prinses Clementinaplein in Oostende. “Ideaal om een culinaire pauze te nemen tijdens een bezoekje aan de aangrenzende Grote Braderie”, aldus VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

De proevertjesmarkt is een initiatief van Handelsverbond ’t Kroontje, het Economisch Huis, de vzw Vlaamse Streekproducten en VLAM. Na een succesvolle editie in Bokrijk vorig jaar, nodigde Stad Oostende de proevertjesmarkt dit jaar uit om deel te nemen aan de Grote Braderie. Meer dan 20 producenten zijn ter plaatse met hun zeer uiteenlopende specialiteiten: West-Vlaamse splitwafels, Vlaamse hoeveboter, mattentaart uit de Vlaamse Ardennen, mosterd uit het Leuvense, Antwerpse koffie, enz.

Er zijn al 167 producten die het label streekproduct.be dragen. Zij zijn door hun grondstoffen en/of productiewijze duidelijk met een streek verbonden, worden door de consument ook als dusdanig gepercipieerd en zijn al meer dan 25 jaar beschikbaar. Jaarlijks komen er nog nieuwe erkenningen bij, nadat hun dossier door een erkenningscommissie is goedgekeurd.

Voor enkele producten vormt dat Vlaamse label een opstap naar een Europese erkenning. Zo ook drie West-Vlaamse specialiteiten die in de kijker staan tijdens de streekproductenmarkt in Oostende. Potjesvlees uit de Westhoek staat al het verst in de erkenningsprocedure. Het dossier is gunstig onthaald door Europa en kan begin 2015 een erkenning in de wacht slepen. Daarnaast zijn het rode runderras van West-Vlaanderen en het Vlaams roodbruine bier in de voorbereidingsfase om een dossier in te dienen. Het dossier voor het runderras zal nog dit jaar ingediend worden, voor het roodbruine bier is het nog wachten tot volgend jaar.

Een Europese erkenning als streekproduct verdien je niet zomaar. Het rood ras van West-Vlaanderen lijkt over mooie adelbrieven te beschikken want het bestaat wellicht al meer dan 500 jaar. Het historisch fokgebied lag in de driehoek Cassel-Watou-Hazebroeck en vandaag blijft het ras verbonden aan de provincie West-Vlaanderen. Het rode ras is een uitstekende grazer in de winderige en vochtige polders en kuststreek. Het dier wordt zowel voor zijn melk- als vleesproductie gehouden.

Meer info: www.streekproduct.be

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek