nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2017 Nog steeds vergunningen voor kappen waardevolle bossen

Sinds eind 2015 heeft het Agentschap voor Natuur en Bos in 91 dossiers het licht op groen gezet voor ontbossing op een perceel dat minstens voor een deel onder de meest kwetsbare waardevolle bossen valt. Dat vernam Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) van minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege. Coalitiepartner N-VA wijst "sommige collega's van Open Vld en CD&V" met de vinger.

Vlaanderen telt ruim 61.000 hectare zonevreemde bossen. Na een diepere analyse werd geoordeeld dat 12.493 hectare meest waardevolle bossen extra bescherming konden gebruiken. In december 2015 werd een artikel toegevoegd aan het Bosdecreet dat die bescherming regelt. Volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman klaagt echter aan dat die bescherming pas ingaat van zodra het openbaar onderzoek van start gaat, en dat van de beloofde juridische bescherming nog niets in huis is gekomen.

Ze wilde daarom van minister Schauvliege weten of er na 18 december 2015 nog kapvergunningen werden verleend voor bossen die aangeduid staan op de voorontwerpkaart met meest kwetsbare waardevolle bossen. Volgens de minister deed het bevoegde agentschap dat voor 91 dossiers. Coalitiepartner N-VA vindt het tijd dat de bescherming ingaat. "Dit is een heel belangrijk punt voor ons, we hebben hier hard aan getrokken", reageerde Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele in De Ochtend op Radio 1. "En voor wat hoort wat. We hebben hier politiek voor betaald om dit in het regeerakkoord en gestemd te krijgen, dus we hebben geen zin om daar nog op terug te komen."

Ook oppositiepartij Groen klaagt aan dat het openbaar onderzoek van de kaart met waardevolle bossen op de lange baan wordt geschoven. "Na de eerste versie van de kaart hadden de administraties heel wat opmerkingen", zegt Meuleman in hetzelfde radioprogramma. "Het Agentschap Natuur en Bos heeft die allemaal verwerkt en kwam tot een nieuwe kaart. Nu zou er een openbaar onderzoek moeten komen, waardoor burgers en gemeentebesturen nog hun opmerkingen kunnen doorgeven. Maar dat doet de Vlaamse regering niet."

Vandaele wijst "sommige collega's van Open Vld en CD&V" met de vinger. Hij doelt dan op parlementsleden met ook een lokaal mandaat, die concrete dossiers in hun achtertuin doorkruist zien. De N-VA'er heeft daar begrip voor, maar hoopt niettemin dat minister Schauvliege "daar abstractie van maakt". "De kaart is klaar en kan in openbaar onderzoek gaan", besluit hij.

Bron: Belga / deredactie.be

Volg VILT ook via