nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

06.01.2017 Onduidelijkheid troef rond Congolese ban varkensvlees

Belgisch varkensvlees mag niet langer geïmporteerd en gecommercialiseerd worden in de Democratische Republiek Congo. Dat meldde persagentschap Belga op basis van een nota van de Congolese douane die op Twitter werd gepost. Daarin wordt geen motief gegeven voor het verbod. De Federatie Belgisch Vlees (FEBEV) probeert de reden te achterhalen, maar verkeert voorlopig in het ongewisse. "Het is zelfs onduidelijk of de importban één geblokkeerde partij dan wel alle Belgische varkensvlees treft", zegt FEBEV-bestuurder Michael Gore. Congo is een erg bescheiden afzetmarkt voor Belgisch varkensvlees, maar de export daarnaar toe is de laatste jaren wel toegenomen.

Persagentschap communiceert een Congolose importban op Belgisch varkensvlees op gezag van een nota die is ondertekend door Jean-Baptiste Nkongolo Kabila Mutshi, adjunct-directeur van de Congolese douane. Er wordt verwezen naar een "officieel persbericht" van de (nieuwe) Congolese minister van Buitenlandse Handel, Aimé Boji Sangara, van 30 december. Die minister trad pas net voor Kerstmis aan.

In Congo is de jaarwisseling politiek onrustig verlopen omdat president Kabila nieuwe verkiezingen voor zich uit blijft schuiven. De verstandhouding met ons land is ook al beter geweest. Twee Belgische tv-ploegen werden vorige maand het land uitgezet door de Congolese regering, een beslissing die veroordeeld werd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Landgenoten werd afgeraden om naar Congo te reizen.

Wat de handel van varkensvlees betreft, is Congo een bescheiden afzetmarkt voor Belgische varkensslachthuizen. De export is de laatste jaren wel toegenomen. Uit cijfers van het Belgian Meat Office, dat de vleesexport promoot, blijkt dat de Democratische Republiek Congo pas op de vijftiende plaats komt in de ranglijst van grootste afzetlanden voor Belgisch varkensvlees. In 2015 voerde ons land 7.774 ton varkensvlees uit naar daar, op een totale export van 858.975 ton.

Niettemin probeert FEBEV, de sectorfederatie van de Belgische slachthuizen en uitsnijderijen, te achterhalen wat er misloopt en vooral waarom. Er zijn al mogelijke verklaringen in beeld gekomen, maar tot op heden kan noch de exportcel van het Voedselagentschap noch een andere instantie de precieze reden officieel bevestigen. "We willen weten hoe de vork in de steel zit", zegt FEBEV-bestuurder Michael Gore, "en proberen via verschillende kanalen de oorzaak te achterhalen. Momenteel is zelfs niet duidelijk of het importverbod alle Belgisch varkensvlees treft of alleen een partij waarmee een probleem gesignaleerd werd."

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via