nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

10.03.2017 Ongezonde eetgewoonten eisen veel levens in VS

Slechte voedingsgewoontes kunnen in 2015 de oorzaak geweest zijn van meer dan 400.000 sterfgevallen in de Verenigde Staten, vooral dan overlijdens aan hart- en vaatziekten. Dat moet blijken uit een studie die werd voorgesteld op een conferentie van de American Heart Association. Mochten de Amerikanen meer groenten, fruit en volkoren granen eten en wat minder vette en gezouten producten, zouden jaarlijks tienduizenden levens gespaard worden, meent assistent-professor Ashkan Afshin van de universiteit van Washington en hoofdauteur van de studie.

De studie baseert haar conclusies onder meer op gegevens uit de jaren ‘90, waaronder een nationaal onderzoek over gezondheid en voeding (National Health and Nutrition Examination Survey) en statistieken van de Wereldvoedselorganisatie. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door onder andere obesitas, tabaksgebruik, gebrek aan beweging en erfelijke factoren.

Jaarlijks is een kwart van alle overlijdens in de VS, 600.000 doden, het gevolg van een cardiovasculaire aandoening. Professor-assistent Ashkan Afshin van de universiteit van Washington schrijft een groot deel daarvan toe aan een ongezond dieet. De Amerikaanse bevolking eet te vet en te zout en nuttigt te weinig gezonde voedingswaren zoals groenten, fruit waaronder noten en volkoren granen. “Onze resultaten tonen aan dat bijna de helft van de sterfgevallen vermeden kan worden door betere voedingsgewoonten.”

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: American Heart Association

Volg VILT ook via