Ook boeren aanwezig op manifestatie tegen TTIP en CETA

Ruim 9.000 betogers trokken dinsdagavond door Brussel om te protesteren tegen de handelsakkoorden die de Europese Unie momenteel onderhandelt met de Verenigde Staten (TTIP) en Canada (CETA). Ook landbouwers waren prominent aanwezig op de manifestatie. “Als deze handelsakkoorden er komen, dan betekent dat een overwinning voor de multinationale agro-industriële bedrijven, ten nadele van onze familiale landbouwbedrijven”, motiveert ABS zijn deelname aan de betoging. Boerenbond nam niet deel aan het protest.
20 september 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

Ruim 9.000 betogers trokken dinsdagavond door Brussel om te protesteren tegen de handelsakkoorden die de Europese Unie momenteel onderhandelt met de Verenigde Staten (TTIP) en Canada (CETA). Ook landbouwers waren prominent aanwezig op de manifestatie. “Als deze handelsakkoorden er komen, dan betekent dat een overwinning voor de multinationale agro-industriële bedrijven, ten nadele van onze familiale landbouwbedrijven”, motiveert ABS zijn deelname aan de betoging. Boerenbond nam niet deel aan het protest.

Het was een breed front van ngo’s, burgerbewegingen, landbouwers, arbeiders, milieuorganisaties, consumentenorganisaties, enz. dat om 16.30 uur verzamelde aan het kruispunt van Kunst-Wet om naar het Schumanplein te trekken waar het Berlaymontgebouw, symbool van de EU en de Europese Commissie, staat. De politie spreekt van 9.000 manifestanten, de organisatie telde 15.000 betogers. Allemaal hebben ze het moeilijk met de vrijhandelsakkoorden die de EU wil afsluiten met Canada en de VS. Via hun slogans vroegen de betogers “alle macht aan het volk en niet aan de multinationals” te geven. Ze scandeerden slogans zoals “CETA en TTIP schade de gezondheid” en “Voorrang voor de mensen en de planeet”.

Het tijdstip van deze grote betoging tegen CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) en TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) is niet toevallig gekozen. Op 29 september komen de Europese ministers van Handel samen met Eurocommissaris Cecilia Malmström en de Amerikaanse handelsgezant. Tijdens een informele bijeenkomst in Bratislava maken zij de stand van zaken op. Ook het handelsakkoord met Canada is zo goed als rond en moet op 22 en 23 september enkel nog door de lidstaten geratificeerd worden.

Onder de betogers was een grote delegatie landbouwers aanwezig. Zowel uit Vlaanderen als uit Wallonië waren ze met tractoren afgezakt naar Brussel. In Vlaanderen hadden zowel ABS, de Flemish Milk Board als het Boerenforum opgeroepen op deel te nemen aan de betoging, in Wallonië kwam de oproep van FUGEA. “Voor de boeren zit er niet veel goeds in vrijhandelsakkoorden”, motiveert het Boerenforum zijn aanwezigheid. “Boeren hebben nood aan stabiele markten die sterk lokaal verankerd zijn. Voedselsoevereiniteit zou het trefwoord moeten zijn, niet platte commerce van enkele grote wereldspelers.”

ABS staat genuanceerder tegenover de handelsverdragen. “Een volledig eenzijdig negatief verhaal zijn de TTIP-besprekingen niet voor de sector in zijn geheel. Er zijn mogelijkheden voor de plantaardige sectoren, groenten en fruit. Wel moeten wederzijdse sanitaire beperkingen en verplichtingen eerst uit de wereld geholpen worden”, legde ABS uit aan zijn leden. “Maar voor de dierlijke sectoren zijn de voordelen ver te zoeken. Daar vrezen we dat de producenten uit gans Europa het kind van de rekening zullen worden.” De landbouworganisatie wijst daarbij onder meer op de chloorkippen en het rundvlees dat aan heel andere voorwaarden wordt geproduceerd dan in Europa.

“Dat zijn stuk voor stuk zaken die wij in Europa niet willen en waar de EU ten alle tijde moet beletten dat die ongecontroleerd of oncontroleerbaar op onze markt komen. Dat is in het belang van de eigen consumenten, maar zeker ook in het belang van de eigen Europese producenten, de boeren”, klinkt het. Bovendien vreest ABS dat de handelsakkoorden een overwinning zullen betekenen voor multinationale agro-industriële bedrijven en dit ten nadele van de familiale landbouwbedrijven.

De Belgische boeren kregen in Brussel ook steun uit Canadese hoek. De National Farmers Union, een landbouworganisatie uit Canada, nam deel aan het protest in Brussel. Volgens Jan Slomp, een Nederlander die 25 jaar geleden uitweek naar Canada en nu voorzitter is van NFU, is het CETA-akkoord een bedreiging voor de lokale economie en gaat het in tegen het openbaar belang. “Via de transatlantische handelsakkoorden die Europa wil afsluiten, wordt de democratische macht overgeheveld naar multinationals en worden lokale spelers buitenspel gezet”, zei Slomp tijdens een persconferentie.

Boerenbond riep zijn leden niet op om deel te nemen aan de ‘Stop TTIP & CETA Day’ in Brussel. “Wij zijn zeker geen aanbidders van het TTIP-verdrag, maar we zijn ervan overtuigd dat we meer te winnen hebben bij een goed en evenwichtig akkoord dan met het weglopen van de onderhandelingstafel. Wanneer we dat doen, gebeurt immers juist datgene wat we niet willen: we moeten dan met een belangrijke handelspartner gaan onderhandelen op een ongestructureerde en dus onvoorspelbare manier”, klinkt het. Boerenbond wil daarom, bij gebrek aan een alternatief, blijven aandringen op een zo fair mogelijk akkoord. 

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek