nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.11.2018 Ook Lommel opent de jacht op kudde everzwijnen

In de provincie Limburg lijkt het maar over één ding te gaan: everzwijnen. Onlangs richtte de stad Peer nog een digitaal meldpunt op om everzwijnen te signaleren en nu geeft ook de stad Lommel aan dat het last heeft van de evers. De omgewoelde tuinen blijken er – in tegenstelling tot platgewalste maïsvelden - een doorn in het oog en na een crisisoverleg werden twee jagers aangeduid die de dieren moeten neutraliseren. "Het is toch richting het centrum en op openbare wegen, dus het is in het belang van de openbare veiligheid dat we iets moeten ondernemen", stelt burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a).

Tussen het centrum en de wijk Lutlummel zorgden de everzwijnen voor omgewoelde tuinen en schade aan tuinen. De kudde dieren bestaat vermoedelijk uit een tiental everzwijnen, waaronder een zeug met biggen. "We hadden eerder al beslist om opdracht te geven aan een jager om de dieren te neutraliseren op het moment dat ze weer in de openbaarheid komen. Dat is al met één everzwijn gebeurd", licht burgemeester Peter Vanvelthoven toe.

Korte tijd later vond een crisisoverleg met alle betrokken plaats, waarbij werd beslist om de opdracht van de jager te verlengen tot 12 november. "We hebben twee jagers daartoe de machtiging gegeven, maar hopelijk hebben we die tijd niet nodig. We hebben deze namiddag ook de drone in de lucht gestuurd om aan de hand van infrarood te zoeken waar de everzwijnen zich ophouden", zegt Peter Vanvelthoven. "De bedoeling is om de moeder te neutraliseren, want volgens onze specialist zouden de andere dieren zich dan verspreiden en weer de natuurlijke habitat opzoeken."

Het is de eerste keer dat de stad wordt geconfronteerd met loslopende everzwijnen in de buurt van het centrum. "Het is toch richting het centrum en op openbare wegen, dus het is in het belang van de openbare veiligheid dat we iets moeten ondernemen", aldus de burgemeester. "Het is ook verplicht dat mensen hun hond aan de lijn houden, en we willen herhalen dat dat zeker aangewezen is zolang de kudde nog rondloopt. We vragen de mensen ook om zo snel mogelijk de politie te bellen als ze iets vaststellen."

Ondertussen is gebleken dat de dieren gevangen zijn door het Natuurhulpcentrum. De everzwijnen waren ingesloten door hekwerk van de politie en de stad. Dat werd beveiligd met netten, waarna de dieren een voor een met grote schepnetten werden gevangen. "Het was niet zo dat ze rustig waren, want er was nogal wat mankracht nodig, maar het is vlot verlopen", zegt Sill Janssens van het Natuurhulpcentrum. "Alleen het laatste everzwijn viel aan, omdat het dier in paniek was."

Volgens het Natuurhulpcentrum gaat het niet om wilde dieren. "Het zijn halftamme beesten die iemand heeft uitgezet of die ontsnapt zijn. Ze zijn sowieso illegaal, want ze hebben geen oorlabels aan." Alle zeven everzwijnen konden door het Natuurhulpcentrum worden gevangen. Samen met het everzwijn dat eerder werd afgeschoten, is de volledige groep verwijderd. De toekomst van de dieren ligt echter nog niet vast. "De everzwijnen zitten nu in ons centrum. We gaan bekijken wat er met de dieren mag, moet en kan", besloot Sill Janssens.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via