"Oorsprongsetikettering die voedingsexport versterkt"

Verplichte oorsprongsetikettering op verwerkte vleeswaren en zuivelproducten is geen goede zaak, vinden zowel de partners in het ketenoverleg als vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. “Verplichte oorsprongsetikettering kan misbruikt worden om gelijkaardige producten uit andere lidstaten te verdringen. Dit past niet in een eengemaakte markt”, vindt Peeters. Hij zal bij Europa aandringen op een vrijwillige oorsprongsetikettering die het marketingpotentieel van een typisch product of productieproces uit een streek net versterkt.
7 mei 2015  – Laatste update 4 april 2020 15:21
Lees meer over:

Verplichte oorsprongsetikettering op verwerkte vleeswaren en zuivelproducten is geen goede zaak, vinden zowel de partners in het ketenoverleg als vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. “Verplichte oorsprongsetikettering kan misbruikt worden om gelijkaardige producten uit andere lidstaten te verdringen. Dit past niet in een eengemaakte markt”, vindt Peeters. Hij zal bij Europa aandringen op een vrijwillige oorsprongsetikettering die het marketingpotentieel van een typisch product of productieproces uit een streek net versterkt.

Tijdens een overleg van federaal minister Kris Peeters met de actoren van het ketenoverleg was de verplichte oorsprongsetikettering van voedingswaren een belangrijk onderwerp. Het ketenoverleg is een sectorinitiatief dat onafhankelijk van de overheid functioneert, maar overheidsinstanties kunnen afspraken binnen het ketenoverleg (Boerenbond, ABS, BEMEFA, COMEOS, FWA, FEVIA, UNIZO) wel ondersteunen. Dat doet Peeters door zich als minister van Werk, Economie en Consumentenzaken tegen een verplichte oorsprongsetikettering van verwerkte vleeswaren en zuivel te kanten. Hij volgt het gemeenschappelijk standpunt binnen het ketenoverleg dat de verplichte etikettering een bedreiging is voor kleine landen, zoals België, met een exportgerichte voedingsketen.

“Vrijwillige oorsprongsetikettering daarentegen kan het marketingpotentieel van een streekproduct of -productieproces net versterken”, meent Kris Peeters. “De etikettering kan de (landbouw)grondstof betreffen, maar ook de verwerking ervan. Benamingen op basis van receptuur moeten behouden kunnen blijven, ook als enkele ingrediënten afkomstig zijn uit andere landen, zoals bijvoorbeeld van toepassing is voor Belgische chocolade. De Belgische voedingssector promoot zelf overigens de kwaliteit, diversiteit en innovatie van haar producten met het merk ‘Food.be – Small country. Great food’, onder meer op de wereldtentoonstelling in Milaan.”

Vicepremier Peeters heeft de FOD Economie toestemming verleend om een samenwerkingsverklaring met het ketenoverleg uit te werken. Die moet leiden tot de oprichting van een platform binnen de FOD Economie, onder meer voor het uitwisselen van informatie in beide richtingen. Dit formaliseert de huidige samenwerking die er reeds is in de praktijk. De FOD Economie zal fungeren als officieel kenniscentrum, juridische steun bieden en garant staan voor actief toezicht op de toepassing van de regelgeving. “Bij de plechtige ondertekening van het samenwerkingsakkoord volgt meer informatie”, belooft het kabinet van minister Kris Peeters.

Voorts initieert de vicepremier overleg tussen de FOD Economie, de leden van het ketenoverleg en de gewesten, wat moet leiden tot een erkenning van sectorale brancheorganisaties waarbinnen meer bindende afspraken kunnen gemaakt worden tussen de verschillende schakels van een afzonderlijke sector (bv. rundsvlees, diepvriesgroenten, …). Europa stimuleert de oprichting van branche- en producentenorganisaties in het nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek