Op donderdag eet Vlaming steeds vaker vegetarisch

Bijna één op twee Vlamingen kent Donderdag Veggiedag en één op de vier geeft minstens eenmaal per maand gehoor aan de oproep om minstens een dag per week vegetarisch te eten. Dit is een stijging met 40 procent ten opzichte van 2011. In de steden Brussel en Gent liggen de cijfers nog hoger. Daar schaft de pot wekelijks een vegetarisch menu. De nieuwe iVOX-enquête bij 2.200 Vlamingen kwam er in opdracht van EVA, de stad Gent en Leefmilieu Brussel.
16 mei 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:25
Lees meer over:

Bijna één op twee Vlamingen kent Donderdag Veggiedag en één op de vier geeft minstens eenmaal per maand gehoor aan de oproep om minstens een dag per week vegetarisch te eten. Dit is een stijging met 40 procent ten opzichte van 2011. In de steden Brussel en Gent liggen de cijfers nog hoger. Daar schaft de pot wekelijks een vegetarisch menu. De nieuwe iVOX-enquête bij 2.200 Vlamingen kwam er in opdracht van EVA, de stad Gent en Leefmilieu Brussel.

De populariteit van de campagne Donderdag Veggiedag groeit en meer en meer Vlamingen eten minder vlees. Dat concludeert EVA uit de recente herhaling van de enquête die ook in 2011 peilde naar het al dan niet vegetarisch eetgedrag van de Vlaming. De vzw haalt er de resultaten bij: “Eén op de tien Vlamingen noemt zichzelf ‘parttime vegetariër’ of ‘flexitariër’. Dit betekent dat ze minstens drie keer per week vegetarisch eten, wat een verdubbeling is van deze categorie in vergelijking met 2011. Tellen we daar de vegetariërs, veganisten, pescotariërs en bijna vegetariërs bij op, dan komen we aan één op de zes Vlamingen die minstens een paar keer per week vegetarisch eet.”

Met de campagne Donderdag Veggiedag stimuleert EVA zo veel mogelijk mensen om minstens een dag per week vegetarisch te eten. Men kiest vooral voor veggie om nieuwe smaken te ontdekken, daarna komen gezondheid en milieu als redenen. “Vlamingen zijn zich dus bewust van de veelzijdigheid van de vegetarische keuken en zijn nieuwsgierig om deze te ontdekken. Eén op de twee Vlamingen geeft aan in de toekomst minder vlees te willen eten”, aldus EVA. Barrières zijn er ook, zoals de perceptie dat vegetarisch eten duurder is, dat men zelf niet goed genoeg kan koken of de vervangproducten onvoldoende kent. Dat zijn zaken die EVA met workshops wil aanpakken.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek