nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.01.2015 Opnieuw Franse slachterij in vieze papieren

De Franse slachterij AIM, onder meer actief in het Bretoense departement Ille-et-Vilaine, verkeert in financiële problemen en overweegt het faillissement aan te vragen. Dat meldt Ouest France. Op de bedrijfslocaties in kwestie zijn ongeveer 600 mensen tewerkgesteld. Aanhoudende cashflowproblemen zouden het bedrijf uiteindelijk de das omdoen. AIM realiseerde vorig jaar een omzet van 280 miljoen euro. Vorig jaar verzeilde ook Groupe Gad, één van de grootste varkensslachters van Frankrijk, in woelig vaarwater.

Na het aangekondigde faillissement van Groupe Gad staat ook bij AIM, een andere grote Franse slachterij, het water aan de lippen. AIM is hoofdzakelijk actief in Bretagne, waar ongeveer 600 werknemers moeten vrezen voor hun job. Ondanks een omzet van 280 miljoen euro zou AIM al vijf jaar problemen hebben met de cashflow. Sinds de financiële crisis uitbrak in 2008 zou het bankkrediet volledig opgedroogd zijn en smolt de concurrentiekracht geleidelijk aan weg.

Vooral Spaanse en Duitse slachterijen vallen met goedkoper varkensvlees de concurrentiepositie van de Franse slachters aan. Zo zou je al Duitse of Spaanse ham vinden voor 2,8 euro per kilo, terwijl voor een Franse ham niet minder dan 3,60 euro per kilo kan worden gevraagd. Naast een lagere marge op varkensvlees nam ook het aantal door AIM geslachte runderen af, waardoor de financiële positie verder verzwakte. Om het tij te keren, sloot AIM in 2013 een slachterij in Nogent-le-Rotrou. Verder werd ook ingezet op de export van hele karkassen, maar dat bleek onvoldoende om het tij te keren.

In 2013 stemde het departement Manche in met een lening van 0,7 miljoen euro en stelde zich borg voor een bijkomende lening van drie miljoen euro. In 2014 kocht het departement het onroerend goed van AIM voor bijna acht miljoen euro, om het vervolgens te verhuren aan de slachterij. Tevergeefs. In de laatste week van 2014 maakte de directie van de slachterij bekend te overwegen het faillissement aan te vragen.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via