nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2017 Oudlandpolder krijgt nieuwe infoborden en een boek

Langs het recreatief fietsnetwerk door de Oudlandpolder (Blankenberge, Zuienkerke en De Haan) worden 15 nieuwe educatieve infoborden geplaatst. Ze vervangen samen het verouderde landbouwleerpad dat 20 jaar geleden werd aangelegd. De borden worden zondag voorgesteld aan het grote publiek tijdens een gratis fietstocht. Tegelijkertijd wordt een boek voorgesteld: ‘De Oudlandpolder: Een bijzonder boerenverhaal’.

De Oudlandpolder strekt zich uit over Blankenberge, Zuienkerke en De Haan. Een gebied dat nog een honderdtal kilometers landbouwwegen telt, die bovendien regelmatig bezocht worden door fietsers en wandelaars. Sinds twee decennia konden deze recreanten tijdens hun tocht wat meer te weten komen over de bedrijven en de landbouw op hun route, dankzij de infoborden van het landbouwleerpad. “Deze borden waren echter aan vervanging toe, want de sector is geëvolueerd”, klinkt het bij de betrokkenen.

De nieuwe borden werden geplaatst langs twee fietslussen (32 en 42 km), beide gebaseerd op de fietsknooppunten. Ze bevatten weetjes over de typische teelten van de Oudlandpolder (de polderaardappel, tarwe, maïs, gras,…), oogst en bewaring, de verschillende toepassingen en afzetmarkten van de landbouwproducten, de invloed van de boeren op het dorpsleven, nuttige insecten, het belang van water, automatisering in de sector, enzovoort.

Het bijbehorende boek is van de hand van Brecht Demasure (CAG), telt 190 bladzijden en staat vol anekdotes, verhalen en de typische poldertaal van de streek. Beide publicaties (borden + boek) zijn het resultaat van een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de gemeenten Blankenberge, De Haan en Zuienkerke en Landelijke Gilden, die de hulp kregen van Inagro en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG). De totale kostprijs van het project bedraagt 59.000 euro, waarvan het grootste deel door de provincie gefinancierd werd.

De provincie en de betrokken gemeenten werken al sinds 1999 samen voor het behoud van de open ruimte en de verdere toeristisch-recreatieve en landschappelijke uitbouw van het gebied. De partners ondertekenden in 2016 een overeenkomst om hun engagement omtrent dit initiatief kracht bij te zetten. De borden en het boek worden zondag 25 juni aan het grote publiek voorgesteld tijdens een gratis fietsevent. Beide fietslussen werden bovendien samengevat op een fietskaart, die gratis te downloaden of te bestellen is.

Meer info: www.west-vlaanderen.be/boerenverhaal  

Bron: eigen verslaggeving / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via