nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2019 “Overgang naar weersverzekering moet correct gebeuren"

De landbouwsector is bereid de omslag te maken naar een verzekeringssysteem voor oogstschade als gevolg van extreme weersomstandigheden, maar deze verandering moet correct en haalbaar gebeuren. Dat schrijft Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, in haar vooruitblik op 2019 in hun ledenblad Boer&Tuinder. “Ik hoop dat de Vlaamse regering de weersverzekering nog rond krijgt voor de verkiezingen van mei 2019”, aldus Sonja De Becker.

De vergoeding van oogstschade, als gevolg van extreme weersomstandigheden, gaat op de schop en wordt vervangen door een weersverzekering. Bij de bespreking in het Vlaams Parlement, op 20 december, stelde bevoegd minister Joke Schauvliege te streven naar ‘een brede weersverzekering die haalbaar en betaalbaar moet zijn voor alle landbouwrampen’. "We engageren ons om ervoor te zorgen dat er een werkend alternatief is op het moment dat landbouwrampen niet meer erkend worden door de regering", zei de minister.

Dit laatste is precies de grote bezorgdheid van Boerenbond. "Voor ons blijft het essentieel dat de uitfasering van het huidige systeem en de infasering in het verzekeringssysteem geleidelijk gebeurt, en er tussenin geen gaten vallen, waardoor onze boeren in de kou blijven staan. We vragen dan ook dat alle regeringspartijen bereid zijn deze verandering op een correcte en haalbare manier te ondersteunen", reageert Sonja De Becker.

Bron: Belga

Beeld: Boerenbond

Volg VILT ook via