nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.05.2016 Oxfam klaagt wantoestanden in pluimveesector VS aan

In een nieuw rapport kaart Oxfam de precaire omstandigheden aan waarin arbeiders in verschillende grote pluimveebedrijven in de Verenigde Staten tewerkgesteld worden. Zo zou het arbeiders verboden worden om naar het toilet te gaan tijdens de diensturen en werken ze voor lage uurlonen. “Niet enkel hun waardigheid wordt aangetast, het bedreigt ook hun gezondheid”, aldus het Oxfam-rapport. Bedrijven die in het rapport worden genoemd zijn onder meer Tyson Foods, Pilgrim’s Pride, Perdue Farms en Sanderson Farms.

Arbeiders in verschillende vleesbedrijven die kippenvlees verwerken zouden in onaanvaardbare omstandigheden hun job moeten uitoefenen. Daarover heeft de Noord-Amerikaanse afdeling van de Britse ngo Oxfam een uitgebreid rapport gepubliceerd. Arbeiders zouden niet naar het toilet mogen gaan, waardoor sommige werknemers luiers zouden dragen. Anderen zouden aangemoedigd worden om zo weinig mogelijk te drinken om zo toiletbezoek te vermijden, wat de gezondheid dan weer schaadt. Bovendien zouden bedreigingen en verwijten van ploegbazen schering en inslag zijn.

Volgens Oxfam zijn de werknemers een rechtstreeks slachtoffer van de lage prijs die de consument voor kip betaalt. Tyson, één van de geviseerde bedrijven, reageerde alvast op het rapport en stelde onomwonden dat het een weigering van de toegang tot de toiletten niet tolereert. Het bedrijf zegt bezorgd te zijn over de klachten en zegt het welzijn van zijn werknemers hoog in het vaandel te dragen. Volgens Perdue zijn de aangehaalde verhalen “onsamenhangend”. 

Ook de National Chicken Council en de U.S. Poultry & Egg Association laten weten dat deze “anekdotes” geen representatief beeld van de sector schetsen. “We nemen deze klachten serieus, maar stellen ons anderzijds ook vragen bij de pogingen van deze organisatie om onze sector in een slecht daglicht te stellen, gebaseerd op enkele anonieme claims”, zo klinkt het in een gezamenlijk persbericht. “We geloven dat zo’n incidenten eerder zeldzaam zijn en dat onze bedrijven hard werken om dergelijke problemen te voorkomen.” 

Meer info: Oxfam

Bron: Bloomberg/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via