Paradox van de vegetariër met zijn carnivoor huisdier

Slecht nieuws voor katten- en hondenliefhebbers en vooral voor vegetariërs met zo’n huisdier. Terwijl het bewustzijn groeit dat er goede redenen zijn om met zijn allen minder vlees te eten, verorberen carnivore huisdieren hoe langer hoe meer dierlijke eiwitten. In rijke landen, bijvoorbeeld in Europa waar de helft van de gezinnen een kat of hond heeft, verorberen deze beestjes meer dierlijke eiwitten dan er beschikbaar zijn als bijproduct van de veeslachtingen voor humane consumptie. Petfood is uitgegroeid tot een miljardenindustrie in Europa. In zijn doctoraat ‘How to feed and not to eat the world?’ suggereert Ruben Boonen (KU Leuven) dat er huisdieren zijn met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Tijd om afscheid te nemen van uw kat of hond en een dwergvarken, sierkip, konijn of cavia te verwelkomen?
11 januari 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:25
Lees meer over:

Slecht nieuws voor katten- en hondenliefhebbers en vooral voor vegetariërs met zo’n huisdier. Terwijl het bewustzijn groeit dat er goede redenen zijn om met zijn allen minder vlees te eten, verorberen carnivore huisdieren hoe langer hoe meer dierlijke eiwitten. In rijke landen, bijvoorbeeld in Europa waar de helft van de gezinnen een kat of hond heeft, verorberen deze beestjes meer dierlijke eiwitten dan er beschikbaar zijn als bijproduct van de veeslachtingen voor humane consumptie. Petfood is uitgegroeid tot een miljardenindustrie in Europa. In zijn doctoraat ‘How to feed and not to eat the world?’ suggereert Ruben Boonen (KU Leuven) dat er huisdieren zijn met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Tijd om afscheid te nemen van uw kat of hond en een dwergvarken, sierkip, konijn of cavia te verwelkomen?

Met de productie van petfood, in Europa geschat op 8,5 miljoen ton (2012), wordt groot geld verdiend. Welgestelde eigenaars van een huisdier willen immers alleen het beste voor hun troeteldier. Maar wat als dat vlees is en alle katten en honden er meer van vreten dan er beschikbaar is als bijproduct van de vleesproductie voor humane consumptie? In zijn doctoraat zegt Ruben Boonen (KU Leuven) niet met zoveel woorden dat dit onhoudbaar is maar hij zet ons wel aan het denken.

“Het volume diervoeder dat naar huisdieren gaat (35 miljoen ton, inclusief paardenvoeders), is volgens berekeningen van de firma Alltech bijna zo groot als de totale voederbehoefte van de aquacultuursector (40 miljoen ton)”, weet Boonen. “Terwijl aquacultuur een bijdrage levert aan de wereldwijde voedselzekerheid door op een efficiënte manier dierlijke eiwitten te produceren, kan je dat niet zeggen van huisdieren. Katten, honden, andere huisdieren maar ook paarden hebben geen andere betekenis dan menselijk vertier.”

Is het acceptabel dat miljoenen tonnen voeders gebruikt worden voor huisdieren, die vaak in minstens even onnatuurlijke omstandigheden gehouden worden als de dieren in de professionele veehouderij? Boonen: “De humane vleesconsumptie staat meer en meer ter discussie terwijl de populatie van tientallen miljoenen carnivore huisdieren (honden, katten, fretten…) nog toeneemt. Nu al zijn er onvoldoende dierlijke bijproducten uit de vleesindustrie om de huidige huisdierenpopulatie te voeden. Er worden dus dieren gedood om onze huisdieren te kunnen voeden.”

Een omschakeling van carnivore huisdieren naar herbivore of omnivore huisdieren kan volgens Ruben Boonen de impact op onze planeet verminderen. Het is nog maar de vraag of de doorsnee dierenliefhebber bereid zal zijn om zijn kat of hond in te ruilen voor een dwergvarken, sierkip, konijn of cavia. Uit cijfers van FEDIAF, de Europese federatie die de belangen van de petfoodindustrie verdedigt, blijkt dat katten (89,8 miljoen) en honden (75,3 miljoen) met voorsprong de populairste huisdieren zijn in Europa. Andere vaak voorkomende troeteldieren op Europese bodem zijn vogels (54 miljoen), kleine zoogdieren zoals hamsters en konijnen (28,6 miljoen) en vissen (14,8 miljoen).

Meer weten? Lees ook de andere thema’s die behandeld worden in het doctoraat ‘How to feed and not to eat our world?’. Het gaat daarin onder meer over de efficiëntie van veehouderij.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek