nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2018 PCR-test verkort bedrijfsblokkering bij runder-tbc

Dankzij een legalisering van de PCR-test op organen kan de duur van de blokkering van verdachte bedrijven inzake rundertuberculose sterk ingekort worden. Tegelijkertijd zal een algemene tuberculinatie van het verdachte bedrijf niet langer nodig zijn. Dat laat federaal Landbouwminister Denis Ducarme weten. “Wij hebben momenteel het geluk in België dat wij vrij zijn van rundertuberculose”, aldus Ducarme. “Het is echter belangrijk ons preventieplan te verbeteren door de nieuwe wetenschappelijke methodes erin te integreren.” 

Door een wetswijziging en de legalisering van PCR-testen kunnen bedrijven die geblokkeerd zijn door een verdenking van rundertuberculose sneller worden vrijgegeven. Ook een algemene tuberculinatie van het verdachte bedrijf zal door de verhoogde snelheid van de officiële diagnose niet langer gevraagd worden. De wijziging van het Koninklijk Besluit werd op 9 januari 2018 getekend en is van toepassing sinds 5 februari 2018. De PCR-testen vervangen de labomethode waarbij de bacterie geïsoleerd werd op cultuur.

De moderne PCR-techniek is betrouwbaar en maakt een diagnose op tuberculose (positief of negatief) mogelijk binnen ongeveer 48 uur. Vandaag duurt het gauw twee maanden vooraleer in het labo vastgesteld kan worden of de bacterie zich al dan niet ontwikkelde. De andere toezichts- en bestrijdingsprincipes, namelijk door bloedonderzoek, die in mei vorig jaar werden aangekondigd worden momenteel opgenomen in de redactie van het nieuwe KB, dat voor de winterscreening 2018-2019 gepubliceerd moet worden.

België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, wat wil zeggen dat meer dan 99,9 procent van de rundveebeslagen sinds zes jaar officieel tuberculose-vrij zijn. Tot op vandaag heeft ons land deze status ononderbroken behouden, ondanks de enkele haarden die bijna jaarlijks worden vastgesteld. De haarden worden steeds ontdekt via verdachte letsels in het slachthuis die de dierenarts-keurder verder laat onderzoeken op Mycobacterium bovis.

“We hebben momenteel het geluk in België dat wij vrij zijn van rundertuberculose”, aldus Landbouwminister Denis Ducarme. “Het is echter belangrijk ons preventieplan te verbeteren door de nieuwe wetenschappelijke methodes erin te integreren. Dankzij deze nieuwe maatregel zullen onze landbouwers tijd en geld besparen, want de schadeloosstellingen zullen sneller zijn en een algemene tuberculinatie van hun bedrijf zal niet meer gevraagd worden in geval van verdenking. De continuïteit van hun werk zal ook verzekerd worden, omdat bij een negatieve test de bedrijven veel sneller opnieuw zullen openen.”  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via