nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2015 Pepingen test luchtkwaliteit met aardbeienplantjes

De Vlaams-Brabantse landelijke gemeente Pepingen gaat de komende maanden de luchtkwaliteit in kaart brengen aan de hand van aardbeiplanten. Dat gebeurt in samenwerking met onderzoekers van het departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen dat vorig jaar een dergelijk onderzoek uitvoerden in Antwerpen. De 45 deelnemers aan het project in Pepingen kunnen zaterdagmorgen hun plantje komen afhalen op het gemeentehuis in Pepingen. Het Pepingse initiatief past in het burgemeestersconvenant dat de gemeente afsloot en waarin het toezegde de CO2-emissie tegen 2020 met 20 procent te verminderen.
Planten staan via hun bladeren rechtstreeks in contact met de omgevende buitenlucht en zullen op die manier gedurende het groeiseizoen het fijn stof dat aanwezig is in de buitenlucht op hun bladeren accumuleren. Door middel van een biomagnetische monitoring kan de hoeveelheid fijn stof op het bladoppervlak worden geregistreerd, wat een aanduiding is van de hoeveelheid in de buitenlucht op deze locatie.
 
In Pepingen worden daarom aardbeienplantjes gebruikt om te weten te komen hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. "De aardbeiplantjes zullen verspreid worden over de hele gemeente, maar we zijn onder meer benieuwd naar een vergelijking van de resultaten aan de drukke Ninoofsesteenweg, waar momenteel door werken geen doorgaand verkeer mogelijk is, en de situatie volgend jaar als deze gewestweg wel terug in gebruik zal zijn", aldus milieuambtenaar Mieke Denys.

Uit het AIRbezen-onderzoek vorig jaar in Antwerpen, waarbij meer dan 1.000 aardbeiplantjes werden ingezet, bleek dat het fijn stof veel hoger was in de omgeving van drukke verkeersassen en plaatsen waar trams en treinen passeerden. De laagste waarden werden waargenomen in brede, open straten met weinig verkeer of op plaatsen waar verkeer verderaf was. Ook de aanwezigheid van een voortuin, bomen in de straat, een huizenrij tussen een drukke straat en een woning hadden een positieve invloed op de hoeveelheid fijn stof.

Bron: Belga

Volg VILT ook via