nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

20.04.2017 Pepingse veehouders blijven beroepsverboden opstapelen

Een koppel veehouders uit Heikruis bij Pepingen is voor de derde of vierde keer veroordeeld wegens dierenverwaarlozing. Ze moeten elk 30.000 euro boete betalen en krijgen een levenslang verbod op het houden van dieren. Dat hadden ze in feite al opgelopen bij een vorige veroordeling, maar ze omzeilden het door opnieuw dieren aan te schaffen op naam van de bejaarde ouders van de boerin. “De rechter heeft hen het advies gegeven om de boerderij te heroriënteren richting plantaardige productie”, zegt Brigitte Borgmans namens de Vlaamse dienst Dierenwelzijn. Sinds 2005 zijn meer dan 800 runderen en schapen in beslag genomen op het bedrijf.

De Vlaamse dienst Dierenwelzijn gaat een landbouwbedrijf in de Vlaams-Brabantse gemeente Pepingen blijven opvolgen. De bedrijfsleiders zijn donderdag voor de derde keer, of vierde keer als je een uitspraak in beroep meeetelt, veroordeeld wegens dierenverwaarlozing. De eigenaars hebben (opnieuw) een definitief verbod gekregen om dieren te houden. Op het bedrijf zijn al meermaals dieren in beslag genomen, in totaal wel meer dan 800 runderen en schapen. Dat is heel uitzonderlijk, zegt woordvoerder Brigitte Borgmans namens de Vlaamse dienst Dierenwelzijn. “Zij kunnen verder met het landbouwbedrijf, maar moeten het van de rechter heroriënteren naar plantaardige productie.”

Het echtpaar verscheen al ettelijke keren voor de rechtbank wegens dierenmishandeling. Reeds in 2012 en ook in 2014 werd een levenslang beroepsverbod opgelegd, maar dat omzeilden ze door de boerderij en de dieren te registreren op naam van de bejaarde ouders van de vrouw. Ook zij werden nu mee veroordeeld en mogen een jaar lang geen landbouwdieren houden. Voor het VRT-journaal werden de veroordeelde veehouders geïnterviewd. Zij zien nog steeds het probleem niet en ontkennen dat de dieren verwaarloosd werden.

Bron: Radio 1 / deredactie.be

Volg VILT ook via