nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2014 Perenbladvlo bezorgt perentelers kopzorgen

De laatste jaren is de perenbladvlo alom tegenwoordig in heel wat Hagelandse perenplantages. Deze insectenplaag zorgt ervoor dat de peren gehuld worden in een laagje zwarte schimmel. Dat laagje is er onmogelijk af te krijgen en zorgt ervoor dat de peren hun gladde structuur verliezen en dus enkel nog kunnen verkocht worden in een lagere kwaliteitsklasse. Dat zorgt voor enorme financiële schade voor de perentelers.

De perenbladvlo laat honingdauw, een suikerachtig en plakkerig goedje, achter op de peren. In dat goedje ontstaat een schimmel die zwart wordt en onmogelijk van de peer te verwijderen valt. “De laatste jaren is de perenbladvlo de vijand nummer één van de perentelers”, legt perenteler Gunther Stockx uit Attenrode uit in Het Laatste Nieuws. “Naast de schade die ze toebrengen aan de peren, zorgen de larven van de vlo er ook voor dat in de besmette plantages het jaar nadien minder knoppen op de bomen komen doordat ze zich vastzuigen aan de bloemknoppen.”

Het probleem wordt zo hardnekkig dat het Proefcentrum Fruitteelt en de universiteiten van Antwerpen en Gent zich met financiële steun van de Vlaamse overheid en de fruitveilingen buigen over een methode om de perenbladvlo nog beter te bestrijden. “Momenteel vernietigen veel fruittelers de natuurlijke vijanden van de perenbladvlo door op de verkeerde momenten het onkruid te bestrijden en insecticide op hun plantage te sproeien”, legt Tim Beliën van pcfruit uit.

Eén van die natuurlijke vijanden van de perenbladvlo is de oorworm. “Maar door bespuitingen tegen het onkruid worden die nesten vaak vernietigd. We willen nu onder meer de aanwezigheid van die natuurlijke vijanden in kaart brengen en nagaan hoe we hun impact kunnen verhogen”, aldus Beliën. Er zijn al een aantal telers die aandacht hebben voor die natuurlijke vijanden van de perenbladvlo en daarom hun bestrijdingsprogramma aanpassen.

Zo gebruikt onder meer Gunther Stockx een speciale techniek waarbij de bomen in het voorjaar volledig wit worden gespoten met een speciale klei. “Hierdoor herkent de perenbladvlo de perenboom niet en legt hij dus ook geen eitjes. Dit heeft tot gevolg dat er niet gesproeid moet worden met insecticide waardoor de natuurlijke vijanden alle kansen krijgen om de vlo te vernietigen.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via