nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

04.12.2014 PlattelandsTV zet bloemetjes buiten in Oost-Vlaanderen

PlattelandsTV zet deze week in Tournee Provinciale Oost-Vlaanderen in de bloemetjes. De provincie is de bakermat en kern van onze bloeiende sierteeltsector. Niet minder dan de helft van onze sierteelt bevind zich nog op Oost-Vlaamse bodem, en aan inkrimpen wordt niet gedacht. Het gevarieerde aanbod dat onder andere bestaat uit sierbomen, snijbloemen en azalea’s wordt voor 95 procent geëxporteerd.

Oost-Vlaanderen is de bakermat en het hart van de Vlaamse sierteelt. Van de 1.400 sierteeltbedrijven in Vlaanderen, bevinden er zich 700 in Oost-Vlaanderen. Als we kijken naar de oppervlakte, telt de provincie zo’n 2.500 hectare sierteelt, of een goede 40 procent van het totale areaal van 6.000 hectare.

Vandaag blijft dat areaal stabiel, maar het aantal telers daalt wel. “Dat betekent dat we met minder mensen, meer en betere producten maken”, zo stelt Alexander Vercamer, gedeputeerde voor Landbouw. Dat kan enkel door vernieuwing. Hier spelen onderzoeksinstellingen zoals ILVO en het Proefcentrum Sierteelt een belangrijke rol.

De sierteeltprovincie biedt een gevarieerd aanbod. Het noordwestelijke deel is gespecialiseerd in boomkwekerij, Gent is befaamd voor haar azalea’s en knolbegonia’s, in Aalst worden vooral snijbloemen geteeld en Wetteren is al sinds 1847 de streek van de sierbomen. Het leeuwendeel van dat divers aanbod is bedoeld voor de buitenlandse markt. Maar liefst 95 procent wordt geëxporteerd over heel Europa.

Bekijk de videoreportage op PlattelandsTV.

Bron: PlattelandsTV

Volg VILT ook via