nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.02.2017 PlattelandsTV zoomt in op voorlichting en afzet in bio

Gangbare landbouwers weten vaak onvoldoende wat biolandbouw inhoudt. Als ze interesse tonen in een omschakeling is er dus werk aan de winkel. Het eerstelijnsadvies komt van Sander Van Haver die dat doet in functie van het project ‘Bio zoekt Boer’. Hij vertelt aan PlattelandsTV wat zijn taak precies inhoudt. Bioboerin Justine Dewitte, tevens onderzoekster beschutte bioteelten op het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem, zegt dat het belangrijk is dat je als teler kan terugvallen op iemand die je wegwijs maakt, vooral in de biowetgeving. Op het eigen bedrijf verkoopt Dewitte de groenteoogst via de korte keten. Als bioboer kan je voor je afzet ook rekenen op de veiling. Jo Lambrecht, commercieel manager bij BelOrta, legt uit dat circa vier procent van de veilingomzet met bioproducten gerealiseerd wordt.

PlattelandsTV besteedt in verschillende afleveringen aandacht aan de biosector. De jongste videoreportage die je online kan herbekijken, brengt drie mensen samen rond de studiotafel die elk een belangrijke rol vertolken in de bioketen. Sander Van Haver adviseert gangbare landbouwers die een omschakeling naar bio overwegen. Hij doet dat in opdracht van de landbouworganisaties (ABS, Boerenbond, BioForum) voor het project dat de toepasselijke naam ‘Bio zoekt Boer’ kreeg. Het voorbije jaar heeft hij 150 geïnteresseerde landbouwers eerstelijnsadvies gegeven.

Justine Dewitte is ook in de voorlichting aan bioboeren actief, maar dan als onderzoekster op het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem. Op PlattelandsTV vertelt ze dat ze ook zelf biologisch groenten teelt, wat door het tv-kanaal eerder al in de kijker gezet werd met deze Boer@Work-reportage over de pompoenenoogst. Jo Lambrecht licht als commercieel manager bij BelOrta de afzetmogelijkheden voor bioproducten toe. “Veel kopers nemen zowel biologische als gangbare groenten en fruit bij ons af. Het assortiment bio dat we vermarkten, is heel breed en bestond het voorbije jaar uit 114 producten.”

Bron: PlattelandsTV

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via