nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.07.2018 Politiek beslist pas na de zomer over statiegeld

De invoering van statiegeld is niet voor meteen want het verpakkingsplan van minister Joke Schauvliege staat niet op de agenda van de ‘superministerraad’ van vrijdag, de laatste voor de zomervakantie. CD&V-minister Hilde Crevits verklaarde in het radioprogramma De Ochtend dat het dossier nog niet klaar is om een beslissing te nemen. Coalitiepartner N-VA vond een ambitieus akkoord wel haalbaar, maar dan zonder invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

Voor het zomerreces zal het de Vlaamse regering niet meer lukken om een consensus te vinden over het verpakkingsplan van minister Schauvliege. De splijtzwam in het dossier is de invoering van statiegeld. Voor de bevoegde minister is dat een belangrijk punt, maar haar coalitiepartners Open Vld en N-VA zijn niet overtuigd. Vrijdag zal het niet aan bod komen tijdens de ministerraad, zeker is volgens viceminister-president Hilde Crevits wel dat er nood is aan een verpakkingsplan en uitstel geen afstel is.

CD&V en N-VA hebben over de invoering van statiegeld met elkaar in de clinch gelegen toen het omstreden verpakkingsplan van Schauvliege uitlekte in de media. "Het is natuurlijk de minister zelf die beslist om het te agenderen of niet. Als zij oordeelt dat het nog niet rijp is voor een beslissing, is dat haar keuze", zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. Volgens Diependaele heeft Schauvliege een akkoord over het dossier zelf bemoeilijkt door het wat te laten aanslepen en dan plots over het statiegeld te communiceren op een moment dat het dossier nog niet was uitgeklaard binnen de regering.

Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over het uitstel van de beslissing. "Dit is de schaamte voorbij. Gewoon een schande", zegt sp.a-parlementslid Steven Vandenberghe aan Belga. Vandenberghe, zelf een groot voorstander van de invoering van statiegeld, is zwaar ontgoocheld. "Wachten tot de tijd rijp is? Vlaanderen is zijn voortrekkersrol rond afval- en zwerfvuilbeleid al lang kwijt, eerst internationaal en nu ook in eigen land. In Brussel en Wallonië wil men testprojecten starten om statiegeld in te voeren. Waarom kan dat niet in Vlaanderen? We zijn de enige regio die op de rem blijft staan, zonder alternatief."

Bron: De Ochtend / Belga

Volg VILT ook via