nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.04.2014 Politieke steun voor ontwikkelingssamenwerking kalft af

Niet alle partijen staan nog achter de internationale norm om 0,7 procent van het bnp aan ontwikkelingssamenwerking te geven. Dat blijkt uit een bevraging van Broederlijk Delen. Open Vld vindt dit niet langer nodig, en voor CD&V en N-VA is uit de economische crisis raken prioritair. De andere bevraagde partijen, Groen, PVDA+ en sp.a, staan wel nog achter die norm. Broederlijk Delen vindt dat "in tijden van globalisering en klimaatverandering een zorgwekkende vaststelling".

Armoede en honger kan volgens Broederlijk Delen het best aangepakt worden door in te zetten "op familiale landbouw en te investeren in duurzame voedselproductie", klinkt het. "Daarin spelen de ingezette middelen, concrete initiatieven en het politieke beleid een cruciale rol, niet alleen in het zuiden maar ook bij ons." Wat dat laatste betreft, ziet het er volgens de ngo niet goed uit.

Zo is Open Vld er niet langer voorstander van 0,7 procent van het bnp aan ontwikkelingssamenwerking te spenderen. CD&V en N-VA vinden dan weer dat België beter eerst de crisis doorkomt voor we weer die ambitie nastreven. De huidige federale regering engageerde zich in 2013 nog eens voor die norm in de nieuwe wet op ontwikkelingssamenwerking. Uit cijfers die de OESO deze week publiceerde blijkt dat België in 2013 280 miljoen euro, of 0,45 procent van het bnp, besteedde aan ontwikkelingshulp.

Voor Broederlijk Delen is het een “zorgwekkende vaststelling “dat het in de meeste partijprogramma's de indruk krijgt "dat de toekomst van Vlaanderen en België losstaat van wat er elders in de wereld gebeurt".

Bron: Belga

Beeld: Broederlijk Delen

Volg VILT ook via