nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2019 Poolse regering wil zwijnenbestand sterk verminderen

Vorige week begon Polen met het afschieten van 200.000 wilde zwijnen, in de hoop de verspreiding van de voor zwijnen dodelijke Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Die ziekte bedreigt de varkenshouderij. Het voor mensen ongevaarlijke virus waart al jaren rond en vormt vooral in Oost- en Midden-Europa een probleem. In Polen zouden twee- tot drieduizend wilde zwijnen de ziekte hebben, naast zo'n honderd varkens. Eenmaal geïnfecteerd sterven de dieren aan inwendige bloedingen. Jagers, wetenschappers en burgers zijn het volgens de krant De Standaard niet eens met de beslissing van hun regering.

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en China, stelden afgelopen jaar een importverbod in op Pools varkensvlees. Vorig jaar kwam de Poolse PiS-regering nog met een plan voor een hek langs de gehele oostgrens om wilde zwijnen tegen te houden. Maar dat peperdure plan werd al snel terzijde geschoven. De regering heeft ervoor gekozen om de varkenspopulatie sterk te doen dalen en laat 200.000 wilde zwijnen afschieten.

200.000 dieren is bijna de gehele zwijnenpopulatie van het land. Om die enorme klus in een tijdsbestek van slechts drie weken te klaren, heeft de regering alle jagers in Polen in het bezit van een licentie opgeroepen om in de weekends op jacht te gaan. Per volwassen zwijn ontvangen ze ruim 100 euro. Over het effect van de maatregel lopen de meningen echter uiteen.

Opmerkelijk genoeg reageerden Poolse jagersverenigingen niet enthousiast. “Iemand die ziek is in zijn hoofd, heeft besloten dat alle everzwijnen afgeschoten moeten worden, inclusief zwangere dieren of die al kleintjes hebben”, schreef Marek Porczak, lid van een Zuid-Poolse jagersvereniging in een boze brief. “We moeten onze collega-jagers ervan overtuigen dat deelnemen aan deze massaslachting niet alleen een jager, maar ook een mens onwaardig is.”

De jagers bevinden zich in deze kwestie in hetzelfde kamp als ecologen en natuuractivisten. De wetenschappers vrezen dat de massale jacht het ecosysteem ontwricht en zelfs verspreiding van de varkenspest in de hand kan werken. “Wilde zwijnen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, zij eten schadelijke insecten en vormen op hun beurt een primaire voedselbron voor wolven”, aldus Piotr Chmielewski van het Poolse WWF.

Ook duizenden Poolse burgers protesteren. Zij vervangen op Facebook hun foto door die van een zwijn, tekenen online-petities of nemen deel aan demonstraties waar zelfgemaakte zwijnen worden rondgetorst.

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via