Pop-up slachthuizen niet langer erkend

IDe Raad van State vernietigt de beslissing van het Federaal Voedselagentschap dat twee pop-upslachthuizen erkende in Genk en Beringen. Een slachthuis moet volgens de Raad van State een 'duurzaam' karakter hebben. Het arrest kwam er op verzoek van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Het arrest van de Raad van State neemt elke twijfel weg, bij gebrek aan een duurzaam karakter voldoen de pop-upslachthuizen in Genk en Beringen niet aan de wettelijke voorwaarden om erkend te worden als slachthuis”, reageert Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
18 juni 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45
Lees meer over:

De Raad van State vernietigt de beslissing van het Federaal Voedselagentschap dat twee pop-upslachthuizen erkende in Genk en Beringen. Een slachthuis moet volgens de Raad van State een 'duurzaam' karakter hebben. Het arrest kwam er op verzoek van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Het arrest van de Raad van State neemt elke twijfel weg, bij gebrek aan een duurzaam karakter voldoen de pop-upslachthuizen in Genk en Beringen niet aan de wettelijke voorwaarden om erkend te worden als slachthuis”, reageert Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Het FAVV besloot in 2015 dat Beringen een bedrijfshal en Genk een multifunctionele loods mocht gebruiken als tijdelijke inrichting voor het onverdoofd slachten van schapen en geiten tijdens het offerfeest. Meteen ging GAIA in de tegenaanval omdat deze slachthuizen volgens de organisatie niet in orde waren met vergunningen en dergelijk slachten enkel toegelaten was in permanente slachthuizen, waar men meer kennis en deskundigheid heeft, zodat dieren er beter worden behandeld.

In september 2016 gaf de Hasseltste burgerlijke rechtbank aan dat er geen redenen waren om het tijdelijk slachthuis van Beringen te verbieden, de Tongerse rechtbank oordeelde hetzelfde voor het slachthuis van Genk in februari 2017. De Raad van State stelt nu dat een slachthuis een duurzaam karakter moet hebben om te worden erkend. "Enkel zo is er de garantie dat de juiste infrastructuur aanwezig is om het slachten in toegelaten omstandigheden te laten verlopen en om een juiste opvolging mogelijk te maken”, klinkt het.

“Het arrest van de Raad van State neemt elke twijfel weg”, zegt voorzitter van GAIA, Michel Vandenbosch. “Bij gebrek aan een duurzaam karakter voldoen de pop-upslachthuizen in Genk en Beringen, veredelde loodsen waar hooguit twee dagen tijdens het Offerfeest schapen onverdoofd geslacht worden, niet aan de wettelijke voorwaarden om erkend te worden als slachthuis.” Het arrest vernietigt de erkenningen door het FAVV van 2017, maar heeft verstrekkende gevolgen. Een tijdelijke slachtlocatie kan niet erkend worden en er kan geen beroep tegen aangetekend worden.

Het nieuws is een domper op het Suikerfeest van de moslims en raakt de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in heel Limburg. "De moed zakt ons in de schoenen", stelt Kurtal als bestuurder van de moskee in Winterslag. "De stad investeert om zich in orde stellen met de wet, wij passen ons aan en gaan akkoord om voortaan onverdoofd te slachten. Van de ene dag op de andere zou dat niet meer kunnen. Hoe gaan we dat uitleggen aan de gemeenschap", aldus een verontruste Kurtal.

Ook schepen van Sociale Zaken Geert Swartenbroekx (CD&V) reageert verrast op het besluit van de Raad van State. "We gaan dit grondig bestuderen. Alles gebeurde steeds volstrekt binnen de de Belgische en Europese wetgeving. Dit is een slag in het gezicht van de Genkse moslimgemeenschap." Hij vreest dat de beslissing tot vernietiging de deur openzet om illegaal te gaan slachten.

Stijn Vandamme en Charlotte Ponchaut, advocaten van GAIA, zijn tevreden met de uitspraak van de Raad van State. "De Europese slachtverordening omvat een duidelijk verbod op onverdoofd slachten. In geval van religieuze riten bestaat weliswaar een uitzondering. Het stootte al langer tegen de borst dat deze voorwaarden wel nageleefd moesten worden door permanente slachthuizen, terwijl het FAVV plots veel lakser was indien het ging om een tijdelijke slachtlocatie van één à twee dagen." Voorzitter van GAIA Michel Vandenbosch voegt er nog aan toe dat vanaf 2019 ook in permanente slachthuizen in Vlaanderen onverdoofd slachten niet meer is toegestaan.

Bron: Het Laatste Nieuws / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek