nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2017 "Post-brexit handelsakkoord moet gunstig zijn voor VS"

De Amerikaans minister van Handel Wilbur Ross heeft de Britse overheid aangemaand EU-richtlijnen inzake genetisch gemodificeerde gewassen en met chloor gewassen kippen te laten varen indien Groot-Brittannië na de brexit een gunstig handelsakkoord wil sluiten met de Verenigde Staten. Tijdens een conferentie van de Confederation of British Industry zei Ross dat hij hoopt dat de Verenigde Staten na de brexit de belangrijkste handelspartner worden van de Britten. 

Amerikaans Handelsminister Wilbur Ross, die de voorbije week ook in opspraak kwam in de marge van de Paradise Papers wegens deals met de entourage van Russisch president Poetin, heeft tijdens een bezoek in Londen klare taal gesproken over de toekomstige handelsrelaties tussen de VS en het VK. Hij maande de Britse regering aan om zo veel mogelijk “onnodige verschillen inzake regelgeving” met de VS weg te werken om in een post-brexit scenario de handel tussen beide partners op peil te houden. “Te verregaande afspraken met Brussel zouden de ontwikkeling van nauwere handelsrelaties met de VS ernstig hinderen”, zo was Ross duidelijk.

Ross gaf de brexit-onderhandelaars de raad mee om in de deal met de EU “voldoende rekening te houden” met Amerikaanse commerciële belangen. Volgens de minister is zijn president Donald Trump overigens een grote voorstander van een sterk handelsakkoord tussen Londen en Washington. Maar daar moeten dus wel enkele regels voor geschrapt worden. Wat de voedselveiligheid betreft gaf Ross aan dat de deuren van het VK bij een deal open moeten voor met chloor behandeld kippenvlees. Ook wat de controle op financiële diensten betreft wil Ross dat het VK de Europese normen laat varen. Hij voegde er aan toe dat hij hoopt dat de onderhandelingen voor een vrijhandelsovereenkomst tussen de Britten en de Amerikanen minder dan tien jaar duren. 

Bron: Het Laatste Nieuws / The Guardian

Volg VILT ook via