nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2014 Professioneel wijnproject opgestart in Antwerpen

In het Antwerpse Boechout zijn de eerste wijnranken voor een nieuwe wijngaard aangeplant. Het gloednieuwe wijndomein Oud Conynsbergh verwacht de eerste oogst tegen 2017 en is een initiatief van acht vrienden uit de buurt van Boechout. Drie jaar lang zochten ze naar de geschikte grond en op basis van analyses van de Bodemkundige Dienst van België kwamen ze terecht In Boechout en Vremde. Een eerste 1,5 hectare werd beplant met 6.200 wijnranken. Het project wil groeien naar tien hectare.

Lode Van den Brande, voorzitter van het wijndomein, zegt dat het project aanvankelijk op heel wat kritiek stuitte. Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat wij hier in zo’n project willen investeren. “Maar waarom niet? De Romeinen deden in onze streken ook aan wijnbouw.” Op basis van grondanalyses werden de percelen in Boechout en Vremde uitgekozen omdat ze heel erg geschikt zijn voor wijnbouw vanwege de bodemeigenschappen, maar ook door onder meer het klimaat en de waterspiegel.

In totaal werden zes druivensoorten aangeplant op de eerste 1,5 hectare. Voornamelijk gaat het om Chardonnay en Pinot Noir. De eerste wijndruiven van domein Oud Conynsbergh worden verwacht in 2017, zodat in 2018 de eerste rode, witte en roséwijn kan gedronken worden. Die oogst zal wellicht zo’n 10.000 flessen wijn opleveren. Op termijn willen de initiatiefnemers evolueren naar een domein van tien hectare. “Maar we moeten zien dat het financiële plaatje blijft kloppen”, legt Lode Van den Brande uit.

Over de huidige kostprijs van het project werden geen details gegeven. "Men gaat hier wel voor kwaliteit", zegt Geurt van Rennes, voorzitter van het Kenniscentrum voor Vlaamse wijnbouw (BeNeVit) en medestichter van het grootste wijndomein van ons land, Wijnkasteel Genoels-Elderen. “Mede door de hoge loonkost zou je hier niet kunnen concurreren met landen als Zuid-Afrika of Chili. Een kwaliteitsvolle fles is minstens tien euro waard."

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: BeNeVit

Volg VILT ook via