Protest in Vlaamse Ardennen tegen IHD en erosie

De boeren in de Vlaamse Ardennen zijn boos. Ze pikken het niet langer dat hun bedrijven in gevaar komen door allerhande “groene” maatregelen. Daarbij viseren ze zowel de instandhoudingsdoelstellingen als de nieuwe erosiemaatregelen. “Wij willen de burgers attent maken dat de groene beweging bezig is onze maatschappij te ondergraven. Het liquideren van alle veebedrijven rond Natura 2000-gebieden is onaanvaardbaar”, klinkt het. De actie komt vanuit de basis en wordt gesteund door landbouworganisaties ABS en Boerenbond. Niet alleen komen er zwarte vlaggen te hangen her en der in de Vlaamse Ardennen. De landbouwers hebben ook een advocaat onder de arm genomen om te kijken welke juridische maatregelen ze kunnen treffen.
27 februari 2015  – Laatste update 14 september 2020 14:29
Lees meer over:

De boeren in de Vlaamse Ardennen zijn boos. Ze pikken het niet langer dat hun bedrijven in gevaar komen door allerhande “groene” maatregelen. Daarbij viseren ze zowel de instandhoudingsdoelstellingen als de nieuwe erosiemaatregelen. “Wij willen de burgers attent maken dat de groene beweging bezig is onze maatschappij te ondergraven. Het liquideren van alle veebedrijven rond Natura 2000-gebieden is onaanvaardbaar”, klinkt het. De actie komt vanuit de basis en wordt gesteund door landbouworganisaties ABS en Boerenbond. Niet alleen komen er zwarte vlaggen te hangen her en der in de Vlaamse Ardennen. De landbouwers hebben ook een advocaat onder de arm genomen om te kijken welke juridische maatregelen ze kunnen treffen.

“Nadat duidelijk is geworden wat de impact van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD) en de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) is op bedrijfsniveau, is de verontwaardiging enorm en de solidariteit groot bij de plaatselijke landbouwers”, legt Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS, uit. “Laat mij duidelijk zijn: deze actie is gegroeid vanuit de basis. Onze landbouworganisatie steunt ze, maar wij zijn niet de initiatiefnemer.” Volgens de ABS-voorzitter is het probleem in de Vlaamse Ardennen dermate groot dat verschillende gemeenten de helft van hun landbouwbedrijven zien tenietgaan.

“Niemand met gezond verstand kan aannemen dat familiale, historische landbouwbedrijven zomaar van de ene dag op de andere in de weg staan van de ‘natuur’ en moeten afbouwen of verdwijnen. Deze oprottingsstrategie zorgt ervoor dat in bosrijke gebieden en rond Natura 2000-gebieden geen rendabele landbouw meer mogelijk is. Welke maatschappij vernietigt er nu zijn eigen landschap, zijn eigen landbouw en voedselvoorziening?”, vraagt Vandamme zich af in het ABS-ledenblad.

Het probleem bestaat er volgens de landbouworganisatie uit dat het beleid in Vlaanderen te veel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed. “Waarom moet Vlaanderen zo nodig verder gaan dan Wallonië of onze buurlanden? Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze leefbare bedrijven opkoopt, zogezegd om meer natuur te ontwikkelen”, klinkt het. ABS wil dat politiek en administratie hun huiswerk overdoen. “Wij gaan voor het behoud van alle bedrijven, ook diegene die code rood kregen. In Nederland hebben ze klaarblijkelijk meer boerenverstand, daar kunnen bedrijven in de nabijheid van Natura 2000-gebieden wel nog uitbreiden.”

Eenzelfde verbitterd geluid klinkt bij Boerenbond. “Het probleem is dat ons beleid teveel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed. Het begint vanuit Europa, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreem groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteits- of relativiteitszin hebben verloren. Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen?” De actievoerders geven niet toe “aan de destructieve campagne van de groene beweging, die blijkbaar diep geïnfiltreerd zit in het beleid en waar politici ofwel geen vat op hebben ofwel bewust de sector de duvel willen aandoen”. Zij willen de burgers er attent op maken dat de groene beweging bezig is onze maatschappij te ondergraven.

Met het oog op verdere acties hebben landbouwers uit de Vlaamse Ardennen zich verenigd. Dit nieuwe actiecomité dat de naam ‘Verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen’ kreeg, heeft een Facebook-pagina opgericht en is gestart om her en der in het landschap zwarte vlaggen te plaatsen. Daarnaast zijn er woordvoerders aangesteld en flyers gedrukt. “Wij plannen de komende weken nog een aantal acties. Ook tijdens de voorjaarskoersen die in de Vlaamse Ardennen doortocht hebben, zal er over ons gesproken worden”, vertelt Guy Depraetere, één van de boeren die zich aangesloten heeft bij het actiecomité. De boeren hebben bovendien een advocaat onder de arm genomen die moet nagaan welke juridische stappen er eventueel ondernomen kunnen worden.

De boeren van de Vlaamse Ardennen nemen niet alleen aanstoot aan de instandhoudingsdoelstellingen. Ze zijn eveneens boos omwille van de nieuwe erosiemaatregelen die van kracht zijn. “Ook deze aanpak is ingegeven door milieuactivisten die werkzaam zijn in diverse administraties en die regelgeving brouwen zonder inspraak van mensen die het op het terrein moeten verwezenlijken. Het is niet verwonderlijk dat het resultaat niet uitvoerbaar is”, klinkt het in de Vlaamse Ardennen waar de erosiemaatregelen de grootste impact hebben door het hellende landschap. De actievoerders vragen dat ook dit verhaal herschreven wordt naar analogie met een alternatief maatregelenpakket dat de boeren hebben uitgewerkt.

Naast ABS wordt het actiecomité ‘Verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen’ ook gesteund door Boerenbond en de plaatselijke afdeling van Landelijke Gilde. De initiatiefnemers hopen dat hun actie in de rest van Vlaanderen navolging kent. Als start maken de actievoerders gebruik van de wielerkoersen, “die zo graag doorheen onze velden rijden en de toeschouwers laten genieten van ons golvend landschaps”. Zaterdag voeren ze tijdens de Omloop Het Nieuwsblad actie in Leberg en Brakel (Elst), zondag tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne aan de Oude Kwaremont en Kluisbergen. De acties zullen pas stoppen wanneer er een realistische, sociale en eerlijke aanpak voorgesteld wordt, zo klinkt het.

De tractoren langs de kant van de weg werden opgemerkt en druk besproken in de media. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) verklaarde aan persagentschap Belga begrip te hebben voor de acties, maar voegde eraan toe dat er een groot stikstofprobleem is in Vlaanderen. "In elk habitatrichtlijngebied valt er te veel stikstof om de habitat in een gunstige staat van instandhouding te krijgen", verduidelijkt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van het ANB. "Zowel voor het bepalen van de natuurdoelstellingen als de realisatie ervan werken we al acht jaar samen met de landbouwsector, via een participatief traject. "Lang niet alle bedrijven met 'code rood' zijn ten dode opgeschreven, de volgende maanden komt daar duidelijkheid over.” Vanwanseele wijst er tot slot op dat het niet de bedoeling is de bedrijven aan de hand van de codes te "brandmerken". "Er is gewoon, op vraag van de landbouwsector, een inschatting gemaakt van hoe groot het probleem is, om het daarna zo goed mogelijk te kunnen oplossen."

Meer informatie: Facebookpagina Verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen

Bron: Drietand / eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Verenigde boeren Vlaamse Ardennen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek