nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2015 Quinoa voor het eerst in Vlaamse (proef)velden

Het Zuid-Amerikaanse graangewas quinoa, vorig jaar voor het eerst op beperkte schaal in Wallonië geteeld, zal dit jaar op 110 hectare Belgische akkers groeien. Voor het eerst zal quinoa ook op Vlaamse grond groeien, er is 20 hectare voorzien, zo vernam persagentschap Belga bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Drie onderzoeksinstellingen doen experimenteel wetenschappelijk onderzoek naar de quinoateelt. Een landbouwer uit Zulte zaaide quinoa voor Quinobel, dat is een organisatie die opgericht werd door studenten van de universiteit in Louvain-La-Neuve met als doel een lokale productieketen voor quinoa uit de grond te stampen.

In het Oost-Vlaamse Zulte werd bij landbouwer Marc Verhofstede één hectare quinoa gezaaid als contractteelt voor Quinobel. Dat is de Belgische mandataris voor de nieuwe quinoarassen die in Wageningen ontwikkeld werd. "Die hectare is slechts één van de 110 hectare die in België dit jaar gezaaid worden, waarvan twintig hectare in Vlaanderen en de rest in Wallonië", zegt woordvoerster Greet Riebbels (ILVO). "Dat is een groot verschil met vorig jaar, toen slechts 10 hectare in Wallonië gezaaid werd." Landbouwer Verhofstede heeft een goed oog in de teelt omdat quinoa tot dezelfde familie behoort als het onkruid melganzevoet, dat overvloedig voorkomt in velden en tuinen.

"Quinoa is een interessant gewas voor België want het is een opportuniteit voor boeren om hun teelten af te wisselen", zegt François Gilbert de Cauwer, stichter van Quinobel. De prijs van quinoa is de laatste drie jaar zowat verdubbeld, tot zo'n 13 euro per kilogram. "Ook voor de menselijke consumptie is het een interessant graan. Het is zonder gluten en met veel vitaminen en mineralen. Het is gezond." Toch denkt de Cauwer niet dat quinoa hét graan van de toekomst is dat de anderen zal verdringen, "maar het toont wel aan dat de landbouw aan het veranderen is en dat de toekomst aan de diversiteit is."

ILVO speelt een centrale rol in de quinoateelt in onze regio en coördineert zowel de demonstratiewerking als het wetenschappelijk onderzoek. Wat de demonstratiewerking betreft zijn er in 2015 twee velden aangelegd, één in de provincie Vlaams-Brabant (in samenwerking met het Nationale Proeftuin voor Witloof) en een tweede in Zwalm. Samen met het Departement Landbouw en Visserij werden daar enkele variëteiten gezaaid.

Zelf voert ILVO onderzoek uit naar het ideale zaaitijdstip en doet het een bemestingsonderzoek, waarbij op drie rassen verschillende dosissen stikstof op verschillende tijdstippen toegediend worden. In het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG) gaat er een herbicideproef door. "Momenteel is er geen enkel bestrijdingsmiddel goedgekeurd om quinoa onkruidvrij te houden", zegt Riebbels daarover. "Het PCG screent een aantal bestaande herbiciden, waaronder herbiciden met een toepassingsgebied in de bietenteelt." Bij Inagro in Rumbeke-Beitem wordt onder meer de biologische onkruidbeheersing bij quinoa onderzocht.

Bekijk de reportage op VRT.

Bron: Belga / deredactie.be / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via