nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2018 Rechter beveelt bedrijfssluiting na dierenverwaarlozing

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de 64-jarige landbouwer Willy V. uit Sint-Truiden wegens de opslag van afval en wegens dierenverwaarlozing veroordeeld tot een geldboete van 18.000 euro. Hij kreeg uitstel voor twee derde van de boete. Hij moet drie jaar zijn bedrijf sluiten, zoniet riskeert hij een dwangsom van 100 euro per dag. In diezelfde periode mag hij ook geen dieren meer houden. In 2005 werden bij de man al eens 112 verwaarloosde dieren in beslag genomen.

Tussen juni 2014 en februari 2016 werden inbreuken inzake de milieuwetgeving en de dierenwelzijnswet vastgesteld. De zestiger had op zijn terrein een grote hoeveelheid afgedankte elektronische apparaten, schroot, autobatterijen, banden, elektrische kabels en plastic vaten met afvalolie gestockeerd. Voor het opslaan van dergelijk afval beschikte hij evenmin over de vereiste vergunning. Binnen de vier maanden moet de landbouwer alles opruimen, zoniet hangt hem een dwangsom van 100 euro per dag vertraging boven het hoofd. 

De 42-jarige zoon van de landbouwer werd eveneens bestraft. Hij kreeg een boete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Ook hij mag de komende drie jaar geen ezels, pony's, schapen, geiten of ander kleinvee houden. De dieren die bij het tweetal rondliepen, zagen er niet te best uit. De hoeven van drie ezels en twee pony's waren niet verzorgd. De ezels en pony's hadden geen droog en proper ligbed in het schuilhok. Zes varkens, een schaap en pony hadden geen zuiver water. In de stal en in de weide van de pony's liet de eigenaar zaken rondslingeren waaraan de dieren zich konden verwonden. Er werden ook kadavers van enkele schapen aangetroffen.  

Recent maakte Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts bekend dat hij strengere straffen wil voor dierenmishandeling. Hij noemt 2018 "een keerpunt in de strijd voor meer dierenwelzijn". In de loop van het jaar moeten de straffen voor recidiverende dierenbeulen verdrievoudigd worden, zo liet de minister weten. In de oude wet bedroeg de maximumstraf voor wie een dier herhaaldelijk mishandelt of ernstig verwaarloost, zes maanden. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via