nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.09.2017 Recordgraanproductie verlicht mondiale hongerprobleem

De internationale graanproductie "zou dit jaar een nieuw record moeten bereiken", voorspelt de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO). De VN-organisatie, die vorige week nog mee waarschuwde voor een plotse verhoging van de honger in de wereld in 2016, schat de graanproductie voor 2017 op 2,61 miljard ton. Vooral in Argentinië en Brazilië worden "grote opbrengstwinsten" verwacht, en in Afrika ziet de FAO een groei met 10 procent. Ook in landen met een voedingstekort zou de graanproductie met 2,2 procent moeten stijgen, en zo kunnen bijdragen aan het inperken van de importnoden.

Hoewel de stijgende productie natuurlijk een positief effect heeft op de wereldwijde voedselbevoorrading, "worden de inspanningen die bedoeld zijn om het lijden veroorzaakt door honger te verminderen, beperkt door burgeroorlogen en de klimaatverandering", aldus de FAO. De golf van orkanen over de Caraïben en de overstromingen in West-Afrika zullen de oogst ook negatief beïnvloeden.

De FAO is van mening dat 37 landen, waarvan 28 Afrikaanse landen, nood hebben aan voedselhulp van buitenaf. Het gaat onder meer om Afghanistan, Burundi, de twee Congo's, Ethiopië, Irak, Jemen, Myanmar en Zuid-Soedan. Uit het rapport ‘How close are we to #ZeroHunger?’ valt op te maken dat er nog altijd 815 miljoen mensen honger lijden, hoewel er in principe genoeg voedsel geproduceerd wordt om de wereldbevolking te voeden. 

Vier keer per jaar publiceert de FAO een rapport over de vooruitzichten van de oogst en de voedselsituatie.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Veldverkenners

Volg VILT ook via