nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.12.2018 “Regering-Michel moet het werk afmaken”

Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, roept de regering-Michel op tot stabiliteit en het afmaken van het werk. “Vorige week hoopte ik dat de federale regering een uitweg zou vinden uit de crisis rond het migratiepact”, klinkt het. “Samen met de andere werkgeversorganisaties in dit land deed Boerenbond een ultieme oproep om de regeringscrisis snel op te lossen en de val van de regering - en dus verkiezingen - te voorkomen.” Voor de landbouworganisatie is het belangrijk dat sociaal-economische dossiers die op de tafel liggen alsnog verder kunnen worden uitgevoerd. De huidige situatie leidt volgens de voorzitter tot heel wat onzekerheid.

Er bewoog de afgelopen tijd heel wat op politiek vlak. Na het vertrek van N-VA maakte de regering een doorstart in een nieuwe samenstelling en met de focus op koopkracht, veiligheid en klimaat. “De formule van een minderheidsregering is niet evident en nogal uniek in ons land”, reageert Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Wij roepen alvast op tot stabiliteit én tot het afmaken van het werk. De vernieuwde ploeg Michel II moet dus verder regeren. We hebben er geen enkel belang bij dat de regering alsnog ten val zou gebracht worden, en we dus naar vervroegde verkiezingen zouden gaan.”

Boerenbond uit de nood aan een stabiel kader en aan een federale regering die haar verantwoordelijkheid opneemt en de dossiers verder aanpakt. En dat op zich zal als minderheidsregering al een hele klus worden. Voor een aantal zaken is de tussenkomst van het parlement niet nodig en kan de regering zelf beslissen. “Ik denk dan wat onze sector betreft bijvoorbeeld aan het Koninklijk Besluit over rundertuberculose, onze vraag tot erkenning van de varkenssector als sector in moeilijkheden, de verdere uitvoering van het plan tegen oneerlijke concurrentie, enzovoort. Wij vragen hier snel werk van te maken.”

Een aantal andere dossiers moeten goedgekeurd worden door het parlement en daar zal het de volgende maanden dossier per dossier zoeken zijn naar een meerderheid. “Het gaat dan bijvoorbeeld over de carry back, die recent nog in tweede lezing door de ministerraad werd goedgekeurd en nu doorgestuurd is naar de Kamer voor verdere behandeling, maar ook het wetsontwerp tegen oneerlijke handelspraktijken B2B waar we al heel lang vragende partij voor zijn. Ook daar dringt de tijd en is het belangrijk dat nog deze legislatuur beslist wordt.”

Niet alleen in ons land is de politieke situatie eerder woelig. In het Verenigd Koninkrijk gaat het maar over één ding: de brexit. De stemming over de brexitdeal is uitgesteld. “Ook in het licht van dit dossier is het belangrijk dat in België een federale regering in het zadel zit die – in samenspraak met de regionale regeringen – snel en daadkrachtig maatregelen kan nemen om onze bedrijven te beschermen wanneer de zaak in het Verenigd Koninkrijk uit de hand loopt”, reageert Sonja De Becker. “Een volgend exportdebacle na de Ruslandboycot en het wegvallen van exportmarkten door de Afrikaanse varkenspest kunnen we nu echt wel missen als kiespijn.”

Bron: Boer en Tuinder

Beeld: Boerenbond

Volg VILT ook via