nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.11.2015 REO Veiling haalt kaap van 10 miljoen aardbeiendoosjes

De REO Veiling in Roeselare heeft nog nooit zoveel aardbeien verkocht als in 2015. Maandag ging het tien miljoenste doosje de deur uit. "Dit recordcijfer onderlijnt het groeiende belang van West-Vlaanderen als zachtfruitregio", aldus Rik Decadt, directeur productie. Tussen 2001 en 2014 verdubbelde de aanvoer van aardbeien op de Roeselaarse veiling, van 2,2 miljoen kilo naar 4,58 miljoen kilo aardbeien. In omzet waren aardbeien vorig jaar het vierde belangrijkste product van de veiling. Decadt wijdt de aardbeienhausse onder meer aan specialisering bij de bestaande telers en de omschakeling die een aantal producenten maakten van bladgewassen naar aardbeien.

Hoewel aardbeien vaak geassocieerd worden met de zomer, zijn er in Roeselare bijna het hele jaar door aardbeien te koop. Dit jaar doet de verkoop op de REO Veiling het heel goed, met reeds tien miljoen verkochte doosjes van een halve kilogram. De kaap van vijf miljoen kilo aardbeien werd gerond door REO-producent Dominiek De Four uit Dentergem. Hij leverde het tien miljoenste doosje onder het kwaliteitslabel Tomabel.

“Het nieuwe record was enigszins verwacht”, zegt Rik Decadt, directeur productie van de REO Veiling. “Door het relatief koude voorjaar kwam het aardbeienseizoen langzamer op gang dan vorig jaar. Ondanks deze vertraagde seizoensstart spraken de aangevoerde volumes al gauw tot de verbeelding. In de periode van Moederdag waren de nachttemperaturen al voldoende gestegen en was er heel wat meer daglicht in vergelijking met het begin van het jaar. Daardoor werden op piekdagen in mei tot meer dan 80.000 kilo aardbeien aangevoerd op de REO Veiling”, aldus Decadt.

De aanvoer van aardbeien op de Roeselaarse veiling is op ruim tien jaar tijd meer dan verdubbeld. “De laatste jaren steeg de productie van aardbeien in West-Vlaanderen exponentieel door een specialisering bij meerdere REO producenten”, verklaart Rik Decadt. “Daarnaast schakelden een aantal REO-producenten over van de teelt van bladgewassen naar onder andere aardbeien. Bovendien is er dit jaar sprake van een areaaluitbreiding met vijf procent in de bestaande glasteelt.”

REO Veiling speelt op de gretigheid van haar aardbeientelers in met de bouw van nieuwe bewaarfrigo’s. Binnenkort zullen vijf bijkomende frigo’s gebruiksklaar zijn, waarmee de koelcapaciteit verhoogt tot acht miljoen aardbeiplanten die vruchten zullen dragen in het nieuwe seizoen. Het gaat om een bijna verdubbeling van de bestaande capaciteit.

De REO Veiling zet drie aardbeienmerken in de markt. Flandria en Tomabel zijn gevestigde waarden. Daarnaast introduceerde de REO Veiling afgelopen voorjaar ‘Fine Fleur grondaardbeien’. Hoewel REO Veiling een persoonlijk record vestigt met meer dan vijf miljoen kilo aardbeien heeft de veiling geen Vlaamse record beet. Veiling Hoogstraten blijft autoritair de belangrijkste aardbeienveiling van ons land. Ter vergelijking, Veiling Hoogstraten stevent ook af op een record, meer bepaald van 33 miljoen kilo aarbeien.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: REO Veiling

Volg VILT ook via