nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.02.2017 Risico op besmetting met vogelgriep is niet afgenomen

Het Voedselagentschap roept alle pluimveehouders, zowel particulieren als professionelen, op om alle verplichte voorzorgsmaatregelen tegen de vogelgriep vol te houden, “hoe lastig deze soms ook zijn voor de dieren”. De eerste en tot op heden enige besmetting dateert van 1 februari en deed zich voor bij een particulier met siervogels. Zijn vogels werden besmet door direct contact met wilde eenden en ganzen. Dat er ondertussen bij ons geen bijkomende besmettingen meer gevonden zijn, betekent niet dat het risico afgenomen is. Waarschijnlijk zijn er nog steeds besmette wilde vogels aanwezig. De ophokplicht geldt in principe tot en met 10 maart en kan ook daarna nog verlengd worden.

Het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus circuleert al sinds einde oktober 2016 in bijna heel Europa. Het is een bijzonder agressief virus dat veel ziekte en sterfte veroorzaakt, zowel bij wilde vogels als bij gehouden vogels. In de landen rondom ons werden in de afgelopen weken nog een behoorlijk aantal gevallen vastgesteld bij wilde vogels. In Duitsland zijn er ook meerdere uitbraken geweest bij pluimvee. Verderop, in Centraal- en Zuidoost-Europa, woedt de ziekte nog veel intenser. Aangezien wilde vogels zich gemakkelijk over tientallen en zelfs honderden kilometers kunnen verplaatsen onder druk van de koude of een gebrek aan voedsel, blijft het risico bijzonder hoog.

Het Voedselagentschap roept dan ook alle pluimveehouders op om de maatregelen tegen de vogelgriep vol te houden. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld om contact tussen kippen en ander pluimvee enerzijds en wilde vogels anderzijds zoveel mogelijk te verhinderen. Alle pluimvee en vogels van particulieren en professionelen moeten opgehokt worden. Dat kan door ze op te sluiten in hun hok, of ze in een ren te houden waar de wilde vogels met netten buiten gehouden worden. Uiteraard moeten de dieren ook afgeschermd gevoederd en gedrenkt worden. Daarbij mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden. Markten en andere evenementen waar kippen en vogels van verschillende eigenaars samenkomen, zijn verboden.

Alle bovenstaande maatregelen gelden ook voor duiven en loopvogels die – in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt – vatbaar zijn voor het bijzonder agressieve H5N8-virus. Het Voedselagentschap kreeg veel vragen van duivenliefhebbers en heeft daarom contact opgenomen met specialisten van het nationale referentielaboratorium voor dierziekten CODA en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. Zij hebben de noodzaak van de maatregelen bevestigd. Houders van duiven en loopvogels kunnen zoals anderen dus ook hun vogels buiten laten, maar dan onder netten die de dieren voldoende afschermen van wilde vogels. De maatregelen gelden voorlopig tot en met 10 maart en zullen eventueel verlengd worden indien het risico blijft. Mocht daarentegen het risico in de tussentijd sterk afnemen, dan kunnen zij steeds vroeger (gedeeltelijk) opgeheven worden.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via