nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.08.2018 Robots telen 50 hectare mais

De Frans-Belgische Ausy Group en de Franse start-up AgreenCulture willen 50 hectare maïs volledig autonoom telen. Het project, dat door het leven gaat als ‘Challenge Centéol 2018’, ging van start in oktober 2017 en eindigt met de maïsoogst dit jaar. Een robot op rupsbanden waarop vijf verschillende hulpstukken kunnen gemonteerd worden, doet al het werk. Op het land zelf wordt een laadstation voor zaad en kunstmest geïnstalleerd waar de robot ze makkelijk kan ophalen. Enkel de oogst gebeurt met menselijke hulp.

Een Frans technologiebedrijf heeft drie zeer nauwkeurige robots gebouwd die – gecontroleerd door een app – volledig autonoom een veld van 50 hectare mais zullen onderhouden. Een bodemonderzoek uitvoeren, ploegvoren trekken, zaaien, bemesten, onkruid wieden en de planten verzorgen, er komt geen mens aan te pas. Het project gaat door in Bourgondië, onder leiding van AgreenCulture, en vertoont enkele overeenkomsten met het Hands Free Hectare-project, gerund door Harper Adams in het Verenigd Koninkrijk, dat nu aan zijn tweede jaar begonnen is.

De drie robots volgden een strak schema. In oktober 2017 namen ze om de vijf meter een grondstaal en werd het hele gebied nauwkeurig in kaart gebracht. In maart van dit jaar was het tijd om te ploegen en een maand later zaaiden de robots de mais in. De eerste robot verdeelde mest over het veld, afgestemd op de samenstelling van de bodem en daarna volgden de andere twee robots die de zaden netjes over het veld verdeelden. In mei gaven de robots nog een extra dosis kunstmest aan de plantjes. Daarna werd het veld tot drie keer helemaal mechanisch gewied, wat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen reduceert. In oktober zal het veld - met menselijke tussenkomst - geoogst worden.

De drie Centeol-robots wegen elk een kleine 300 kilogram en zijn ontwikkeld en gebouwd door het team van AgreenCulture. Andere partners die bij het project betrokken zijn, zijn machinebedrijf Kuhn, zaadspecialist Dupont Pioneer en het technologie-ingenieursbureau Ausy. De robots, die een Fendt-achtige motorkap hebben, draaien op dieselmotoren met een autonomie van 24 uur. De robots zitten allemaal op dubbele rails, wat betekent dat de bodemdruk tot een minimum wordt beperkt, en halen plantsnelheden tot ongeveer acht kilometer per uur. “Onze primaire focus is het verminderen van bodemverdichting en de zorg voor de bodem in het algemeen, terwijl de opbrengsten worden gehandhaafd en de input wordt verminderd”, klinkt het bij AgreenCulture.

De robots aan het werk zien? Klik hier.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: AgreenCulture

Volg VILT ook via