nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2018 RTV kijkt mee met land- en tuinbouwers

RTV-TV Plus gaat de boer op. Zeven weken lang toont de regionale zender van de Kempen een inkijk in het leven en werk van land- en tuinbouwers uit de regio. “Aan de hand van persoonlijke portretten komt de boerenstiel letterlijk tot leven”, klinkt het bij de zender. “De deelnemende boeren zijn blij dat de landbouwsector ook eens positief in het nieuws komt.” Twee deelnemers – groententeelster Evi Van Camp en kippenhouder Hendrik Van Immerseel – vertellen over hun deelname.

“RTV zocht nog een vrouw”, motiveert Evi Van Camp (36) haar deelname. “Ik mocht eigenlijk geen landbouwer worden. Mijn ouders hebben hun hele leven te hard moeten werken. Zo'n toekomst wilden ze mij niet voorschotelen. Maar ik wilde zo graag. Ik ben landbouwingenieur van opleiding en wilde mijn eigen bedrijf.” Niet dat het tuinbouwbedrijf dat ze vandaag met haar man Matthias en schoonbroer Jonas Vercammen leidt, geen zwaar werk is. “We staan er zeven dagen op zeven. Maar dit is wel wat ik graag doe. Gelukkig helpt de hele familie mee.”

Evi teelt vollegrondsgroenten en leidt een zorgbedrijf. Om het risico op mislukte oogsten te beperken, kweekt ze ruim 25 soorten groenten. “Maar wel op een kleine, controleerbare schaal. We verkopen de groenten op markten, in de hoevewinkel en aan restaurants.” Haar krijgen we dus te zien in ‘Mijn erf’, dat RTV zeven weken lang uitzendt vanaf zaterdag 8 september. “Meestal komen boeren op de televisie wanneer het slecht gaat. Wanneer het te koud of te warm, te nat of te droog is. Wat we op ons bedrijf doen, krijg je nooit te zien. Nu krijgen we een unieke kans om dat wel eens te tonen.”

Ook Hendrik Van Immerseel (51) uit Turnhout geeft de Vlaming een inkijk in zijn bedrijf en leven. En dat om een heel bepaalde reden: zijn bedrijf is bedreigd. Hendrik runt een opfokbedrijf voor leghennen. “De kuikens komen bij mij aan als ze een dag oud zijn en vertrekken weer als ze leghennen zijn. Het rendement van die leghennen moet zo hoog mogelijk zijn, want daarin zit de winst van de boer. Een kip die in haar jeugd te veel heeft meegemaakt, legt geen eieren, maar eet wel voer. Het is de uitdaging om elke kip 500 eieren te laten leggen. Ik leer ze dus goede manieren.”

Maar zo’n vier jaar geleden kreeg Hendrik te horen dat de stal die hij in 2010 had gebouwd, te dicht bij een natuurgebied ligt. “Onze vergunning vervalt in 2029”, zegt Hendrik. “Ik heb dat bedrijf gerenoveerd, uitgebreid en heel goed onderhouden. Ik heb er keihard in gewerkt, zodat ik het later zou kunnen doorgeven aan mijn opvolger en ik van een rustig pensioen zou kunnen genieten. Maar de waarde van mijn bedrijf is in één pennenstreek gedecimeerd.”

Toch laat Hendrik de moed niet zakken. “Ik heb me erover gezet. Ik leef nu van dag tot dag en ik maak geen plannen voor de toekomst meer. We leven in zo'n chaotische tijd waarin de ene onverwachte beslissing de andere alweer onderuit haalt. Wie weet wat de volgende tien jaar allemaal nog gebeurt. Het heeft geen zin om me er nog over op te winden. We zien in 2029 wel wat het wordt.”

Het eerste portret wordt uitgezonden op zaterdag 8 september.

Bron: Het Nieuwsblad / Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via