nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.01.2018 Ruim 500 meer everzwijnen geschoten in 2017

Vorig jaar zijn in Vlaanderen 1.404 everzwijnen doodgeschoten, het merendeel in Limburg. Dat zijn er ruim 500 meer dan het jaar voordien, zo meldt Het Belang van Limburg. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zoekt de verklaring in een combinatie van factoren: meer everzwijnen, meer ervaring, meer jachtterreinen. “En de nieuwe jachtwet, waardoor jagers meer middelen kregen. Alles samen heeft dat ervoor gezorgd dat we de populatie vorig jaar veel beter konden uitdunnen”, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van ANB.

De jacht op het everzwijn is in Vlaanderen het hele jaar open, maar het seizoen van de drukjachten is nu toch bijna voorbij. De jagers hebben samen met natuurbeheerders en de overheid nog een laatste eindspurt ingezet om het everzwijnenbestand in te perken voor de lente aanbreekt. “Behalve in de periode tussen 14 juli en 1 augustus kan gewone jacht op everzwijnen altijd”, legt Marie-Laure Vanwanseele (ANB) in de krant uit. “Dankzij de bijzondere jacht kan er altijd op wilde varkens worden gejaagd.”

Naargelang het seizoen passen jagers hun methode aan. Vanwanseele: “In de winter worden grote groepen everzwijnen met drukjachten opgejaagd. Vanaf half februari doen jagers dat niet meer. Dan zijn de biggetjes al geboren, en het risico dat een klein everzwijn moederloos achter zou blijven, is dan te groot. Dat willen we niet. Midden februari wordt overgeschakeld op de aandrijfjacht, zodat er gerichter kan worden geschoten.”

Tien jaar nadat de jacht op het wilde zwijn in de Vlaamse bossen opnieuw geopend werd, lijken de betrokken partijen de nodige expertise en middelen te hebben om de geëxplodeerde populatie te bestrijden. Nog een groot voordeel is dat overheid, natuurverenigingen en gemeenten intussen beseffen dat er op de everzwijnen moet worden gejaagd. “In het begin waren er toch wel twijfels om een terrein aan jagers te verpachten. Maar het overleg op het terrein heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Iedereen beseft dat we moeten samenwerken om de zwijnenpopulatie binnen de perken te houden”, besluit Vanwanseele.

Uit een stijging van het afschot, van 870 everzwijnen in 2016 naar 1.404 dieren in 2017, mag je niet afleiden dat de schade is verminderd. Het tegendeel is waar volgens Boerenbond. “In de winter is er schade aan de weides, in het voorjaar ook aan de gewassen. Het probleem is dat er geen echte inventarisatie gebeurt van de schade die everzwijnen aanrichten.” Een doctoraatsstudente meet in het kader van haar onderzoek de schade op met een drone, maar enkel in Bilzen en Opglabbeek. “Een algemeen schadebeeld is er dus niet”, zegt Boerenbondconsulente Heidi Pinxten. Het ontbreekt volgens haar ook aan een deftige schadevergoeding om everzwijnen een bejaagbare diersoort zijn. “Wat ons betreft moet er een drastische inperking van de populatie komen, of een echte schadevergoeding.”

Bron: Het Belang van Limburg / Belga

Beeld: Jan Dalemans

Volg VILT ook via