Rundveehouder profiteert niet van prijsstijging vlees

De consumptieprijs van rundvlees is in België sinds 2005 aanhoudend gestegen, in totaal met 27,6 procent. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. De aanhoudende stijging is enigszins opmerkelijk, aangezien rundveehouders in april 2016 gemiddeld slechts 9,2 procent meer kregen voor een runderkarkas dan in 2005 en de gemiddelde karkasprijs sinds augustus 2013 een daling heeft ingezet. In 2014 telde ons land nog 21.147 rundveehouders, wat 45 procent minder is dan in 2000.
17 juni 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:35

De consumptieprijs van rundvlees is in België sinds 2005 aanhoudend gestegen, in totaal met 27,6 procent. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. De aanhoudende stijging is enigszins opmerkelijk, aangezien rundveehouders in april 2016 gemiddeld slechts 9,2 procent meer kregen voor een runderkarkas dan in 2005 en de gemiddelde karkasprijs sinds augustus 2013 een daling heeft ingezet. In 2014 telde ons land nog 21.147 rundveehouders, wat 45 procent minder is dan in 2000.

De Belgische consumptieprijs van rundvlees is de afgelopen jaren voortdurend gestegen, met 28 procent sinds 2005. Frankrijk kende een vergelijkbaar verloop van de prijs. In Duitsland is de consumptieprijs voor rundvlees sterker toegenomen dan in België (+ 36,1%), in Nederland minder (+ 17,5%). Maar die prijsstijging vertaalt zich niet in hogere inkomsten voor de rundveehouders, die in april van dit jaar gemiddeld 'slechts' 9,2 procent meer kreeg voor een runderkarkas dan in 2005. Die runderkarkasprijs is overigens sinds midden 2013 gedaald.

Waar het verschil dan precies naartoe is, de detailhandelaars of de slachthuizen en uitsnijderijen, is moeilijk te zeggen. "Specifieke gegevens over de verkoopprijs van rundvlees door slachthuizen zijn niet beschikbaar, waardoor die analyse niet kon worden gemaakt", luidt het bij de FOD Economie. "Uit de beschikbare gegevens kan dus niet afgeleid worden dat de detailhandel of de tussenliggende schakels hun marges hebben vergroot." De detailhandel komt dan ook uit de studie naar voor als meest rendabele schakel.

Ondanks de prijsstijging blijft de rendabiliteit van de sector dus onder druk staan. Vooral de veevoederindustrie en de rundveehouders hebben het moeilijk: tussen 2000 en 2014 daalde het aantal rundveehouders met 45 procent tot 21.147. "De voornaamste reden hiervoor zijn de dalende opbrengstprijzen voor runderkarkassen van de afgelopen jaren. Gelukkig daalden de voederkosten ook", zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

In 2015 werden 872.548 runderen geslacht, wat het hoogste aantal runderslachtingen van de afgelopen 12 jaar is. In 2014 werd voor bijna 738 miljoen euro aan levende runderen en rundvlees uitgevoerd, wat een toename is van bijna 19 procent ten opzichte van 2008. Dit is toe te schrijven aan de toename van de uitvoer van vers en ingevroren rundvlees (+ 24,2 %). In de periode 2010-2014 was de productiewaarde van rundvlees - gemiddeld 1,1 miljard euro - goed voor 14 procent van de totale productiewaarde van de Belgische landbouw. De Belgische consument eet echter almaar minder rundvlees: tussen 2008 en 2014 daalde de consumptie met 22,7 procent. 

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek