nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.04.2017 Rusland belooft importban varkensvlees op te heffen

Na een uitspraak van de geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie die oordeelde dat Rusland varkensvlees uit de hele EU niet mag weren vanwege Afrikaanse varkenspest laat Rusland weten zich aan die uitspraak te willen houden. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie Rusland overigens ook opgedragen. De oorsprong van het geschil gaat terug naar begin 2014, toen Rusland de grenzen sloot vanwege Afrikaanse varkenspest in Polen, Letland en Litouwen. De importban werd een half jaar later gevolgd door een algemeen handelsembargo van Russische kant, dat nog steeds van kracht is.

Eerder dit jaar stelde de geschillencommissie van de WTO de EU in het gelijk in vrijwel al haar bezwaren tegen de Russische importban voor varkens en varkensvleesproducten. Rusland laat nu weten dat het belooft zich te houden aan de WTO-uitspraak over de importban, al zal het implementeren van de uitspraak wel "enige tijd" vragen en is ook nog overleg met de Europese Unie nodig, zo klinkt het in Moskou.

De EU is op haar beurt bereid om het tijdspad te bespreken, maar vindt een lange termijn niet nodig, omdat er geen wetswijzigingen nodig zijn om de export van varkens en varkensvlees naar Rusland te hervatten. Ondanks de toegeving van Rusland verandert er economisch gezien niet bijster veel. Als Rusland effectief de deuren opnieuw opent voor varkensproducten, dan betekent dat in de praktijk dat enkel de export van producten met een lage economische waarde zoals vetten opnieuw mogelijk wordt. Het algemene handelsembargo blijft immers onverminderd van kracht. 

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via