nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.02.2017 Rusland krijgt ook in beroep lik op stuk van WTO

Het Russische invoerverbod voor varkensvlees uit de Europese Unie schendt de vrijhandelsregels. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie nu ook in beroep geoordeeld. Rusland sloot begin 2014 zijn markt voor levende varkens en varkensvlees uit de Unie. Dat gebeurde nadat er gevallen van Afrikaanse varkenspest waren opgedoken in Polen en Litouwen. Destijds was Rusland afnemer van een kwart van de Europese export van varkensvlees. Eén obstakel voor de uitvoer naar ginder mag dan wel uit de weg geruimd zijn, toch kan de export niet hervatten. Moskou handhaaft nog altijd een politiek gemotiveerde handelsboycot voor landbouw- en voedingsproducten uit het Westen.

De Europese varkensvleesexport naar Rusland stokte in januari 2014, na uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen. Vorige zomer had de WTO het Russische importverbod al neergesabeld, en Rusland is nu ook in beroep in het ongelijk gesteld. Europa stelde voor om de handel vanuit ziektevrije zones te hervatten, maar daar hadden de Russische autoriteiten geen oren naar. Zij betwistten dat Europa het bewijs leverde dat andere delen van de Unie vrij van Afrikaanse varkenspest waren, maar het panel voor geschillenbeslechting in Genève volgt Rusland niet in die redenering.

De meeste varkensproducten die onder dit invoerverbod om sanitaire redenen vallen, worden door Rusland intussen ook geweerd in het kader van het algemene handelsembargo op Europese landbouwproducten. Moskou boycot de handel als vergelding voor de economische sancties die de EU trof omwille van de Russische rol in het conflict in Oekraïne. Eerder liet de Europese Commissie verstaan dat het WTO-oordeel toch van belang is omdat Rusland “hierdoor gewezen wordt op zijn internationale verplichtingen”.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via