nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.08.2015 Samenwerking Veiling Haspengouw en UNIVEG is rond

De intentie tot samenwerking tussen Veiling Haspengouw, UNIVEG en Agri Investment Fund is met de ondertekening van de overeenkomst officieel geworden net voor de aanvang van de nieuwe appel- en perenpluk. In de nieuwe structuur blijft de veiling als coöperatie bestaan en weet ze haar afzet versterkt door de samenwerking met UNIVEG, een wereldspeler in verse groenten en fruit. Het project kan op de financiële steun rekenen van het investeringsfonds van Boerenbond omdat deze unieke samenwerking de positie van de Belgische fruitteler versterkt en een marktgestuurde productie in de hand werkt.

De raden van bestuur van Veiling Haspengouw, UNIVEG en AIF kondigden op 27 mei aan dat zij een intense vorm van commerciële samenwerking onderzochten. Ondertussen is dat uitgemond in een officiële samenwerkingsovereenkomst. UNIVEG is vooral sterk in het importeren en verhandelen van verse groenten en fruit uit het zuiden van Europa en uit overzeese gebieden. Het commerciële netwerk dat daarmee uitgebouwd is, zal ten dienste gesteld worden van Limburgs fruit. In twee filialen van de veiling, de verkooporganisatie H-Fruit en het sorteer- en pakstation H-Pack, neemt UNIVEG een participatie.

De gezamenlijke doelstelling zal erin bestaan om de telers van Veiling Haspengouw een breder kanaal aan te bieden om hun vers fruit en groenten. Greenyard Foods, de groep waar vers-specialist UNIVEG deel van uitmaakt, zegt er expliciet bij dat het ook de ambitie is om de telers correct en transparant te vergoeden, waarbij verzekerd wordt dat Veiling Haspengouw verder werkt als coöperatie.

Veiling Haspengouw is een coöperatie van hard- en zachtfruittelers. Ze telt ongeveer 400 leden en heeft een 120-tal werknemers. UNIVEG bedient klanten wereldwijd, waaronder de belangrijkste retailers in Europa, van verse groenten en fruit, bloemen en planten en kant-en-klare salades. Voor moederbedrijf Greenyard Foods werken ongeveer 8.200 mensen in 27 verschillende landen. De transactie werd financieel gefaciliteerd door het investeringsfonds van Boerenbond (AIF).

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via