nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.08.2017 Schade van fipronil-crisis voor sector nog onduidelijk

De omvang van de schade door de fipronil-besmetting in eieren is op dit moment nog niet duidelijk. De eieren van de geblokkeerde bedrijven worden gestockeerd, maar zijn vooralsnog niet verloren. In de supermarkten is er trouwens weinig te merken van de crisis, er is nog geen groot tekort aan eieren op de Belgische markt. De komende dagen zit de sector intern samen om de zaak te bekijken. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege stelt alvast duidelijk dat het verantwoordelijke bedrijf voor de eventuele schade moet opdraaien.

Een compensatie door de overheid wijst de minister maandag af. "Indien landbouwmiddelen moeten worden vrijgemaakt, worden boeren dubbel gestraft, want dan moet er worden bespaard op andere steunuitgaven. Ik ben daar geen voorstander van", klinkt het. "Wie deze schade heeft veroorzaakt, moet er ook voor opdraaien." De zaak draait rond Chickfriend, het Nederlandse bedrijf dat het product met fipronil heeft ingekocht om bloedluizen te bestrijden, en zijn Belgische leverancier Poultry-Vision.

Wat de omvang van de schade is, hangt af van de resultaten van het onderzoek van het Voedselagentschap (FAVV) en hoeveel legbedrijven geblokkeerd blijven. Voorlopig zijn dat er 22. Boerenbond verwacht meer duidelijkheid in de loop van de komende dagen. "In tussentijd gaan we wel samenzitten om een schadevergoeding te bekijken", aldus woordvoerder Anne-Marie Vangeenberghe. "In functie van de resultaten van het FAVV gaan we zien of en wat de schade is, en hoe die verhaald kan worden. De overheden zijn nu in de eerste plaats met de volksgezondheid bezig, overleg over de schade kan later volgen", klinkt het.

De omvang van die schade hangt ook af van wat er met de eieren gebeurt van de geblokkeerde bedrijven, legt de woordvoerder uit. Die eieren worden gestockeerd bij de kweker, maar indien ze volgens het onderzoek goed zijn voor consumptie, kan de boer ze later alsnog verkopen. In het andere geval worden ze vernietigd. Danny Coulier van de Landsbond is minder hoopvol. “De mensen hebben geen inkomen meer, maar moeten toch blijven doorwerken, want de kippen moeten nog altijd verzorgd en gevoederd worden. Het menselijke aspect wordt hier echt serieus onderschat", zegt hij op deredactie.be.

In de supermarkten is vooralsnog weinig te merken van de crisis. Er zijn geen grote problemen met aanvoer of verkoop. Dat stelt de online redactie van VRT na een rondvraag bij Delhaize en Carrefour. Ook bij Albert Heijn en Colruyt zijn er geen noemenswaardige problemen, schrijft Belga. 

Ondanks het feit dat verschillende bedrijven geblokkeerd zijn, lijkt er dan ook geen groot tekort op de Belgische markt. In Duitsland bijvoorbeeld is dat wel het geval, en schieten de prijzen omhoog. Dinsdag komen vertegenwoordigers van producenten en handelaars op de veiling in Kruishoutem bij elkaar om de wekelijkse nationale richtprijs voor eieren te bepalen. Maar ook daar verwacht men geen grote schommeling. "We rekenen op het gezond verstand van de handelaars", stelt Louis Pyfferoen, die de producenten vertegenwoordigt. 

Het fipronil-schandaal treft overigens alleen de leghennenhouderij. Bij braadkippen stelt het probleem zich niet, omdat ze een kortere levensduur hebben en geen last hebben van bloedluizen. Ze worden bijgevolg ook niet behandeld met een middel dat fipronil kan bevatten. Dat verduidelijkt Boerenbond. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat dinsdag weten wél te controleren of er ook in kippenvlees fipronil zit. Maar alleen op bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden. Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveesector van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland, wijst erop dat het maar om een paar bedrijven gaat. "Het zijn er echt heel weinig. Het aantal bedrijven dat leghennen en vleeskuikens houdt, is op maximaal twee handen te tellen. De meeste bedrijven kiezen voor het een of voor het ander."

Bron: Belga / deredactie.be

Volg VILT ook via