nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2015 Scholen vinden weg weer naar West-Vlaamse boerderijen

Het afgelopen schooljaar bracht een recordaantal schoolkinderen een bezoek aan een West-Vlaamse boerderij. Dat laat kenniscentrum Inagro weten. De voorbije tien maanden maakten in totaal 16.000 leerlingen een uitstapje naar een van de ruim 60 landbouwbedrijven die hun deuren openden voor schoolbezoek. De provincie West-Vlaanderen en Inagro zetten hun schouders onder het project omdat ze het bezoek aan de boerderij beschouwen “als ideale en levensechte kennismaking met de realiteit van onze voedselproductie”.

Na enkele jaren van tegenvallende bezoekerscijfers ontvingen West-Vlaamse boerderijen tijdens het schooljaar 2014-2015 het grootste aantal bezoekende klassen sinds de start van het project ‘Met de klas de boer op’, ondertussen bijna 15 jaar geleden. Het schooljaar 2014-2015 is afgesloten met ruim 630 bezoeken, goed voor zo’n 16.000 leerlingen verspreid over meer dan 60 West-Vlaamse hoeves, een record. Dat de bezoeken de vorige jaren waren teruggevallen, heeft volgens de organisatoren te maken met de intrede van de maximumfactuur voor scholen, waardoor bespaard werd op klasuitstappen.

Sinds 2002 zetten Inagro en de provincie West-Vlaanderen in op het stimuleren van bezoeken aan een hedendaagse boerderij “als ideale en levensechte kennismaking met de realiteit van onze voedselproductie”, zo klinkt het. Daarbij wordt vooral ingezet op kinderen en jongeren, omdat zowel voeding, dieren als natuur thema’s zijn die nauw aansluiten bij hun leefwereld, aldus de organisatoren. Daarbij wordt samengewerkt met regioklassen en plattelandsklassen.

Voor de deelnemende land- en tuinbouwers vindt Inagro het belangrijk dat ze ervaring opdoen met het ontvangen van groepen, waardoor ze kunnen groeien in hun rol als ambassadeur voor de sector. Inagro wil ook in de toekomst blijven inzetten op landbouweducatie via “levensechte kennismaking”. Daarom organiseert het dit najaar een nieuwe basisvorming voor kandidaat-bezoekboerderijen. Via het innovatieve project ‘boerderijschool’ wordt onderzocht op welke manier klassen meerdere keren na elkaar op bezoek kunnen gaan op een hoeve.

Meer info: www.metdeklasdeboerop.be of

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via