nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2016 SESVanderHave opent nieuw onderzoekscentrum

Eén op vier suikerbieten ter wereld komt uit de typische blauwe zaadjes van SESVanderHave uit Tienen. Het bedrijf is één van de koplopers als het om de veredeling van nieuwe suikerbietrassen gaat en focust zowel op het ontwikkelen van nieuwe resistenties, het uitzaaien op proefvelden en het produceren van zaden die klaar zijn voor verkoop. Ondanks het bietenquotum dat in 2017 wordt afgeschaft, is SESVanderHave optimistisch over de toekomst. Ze openden zopas hun nieuwe onderzoekscentrum in het bijzijn van onder andere minister van Landbouw Willy Borsus.

Het SESVanderHave Innovation Center - of kortweg SVIC - werd 400 dagen na de start van de werken aan het publiek voorgesteld. Het complex is zo’n vier voetbalvelden groot en kan je het best vergelijken met een enorme serre, ingedeeld in verschillende compartimenten. Dat betekent dat het bedrijf nu acht keer meer ruimte heeft dan voordien om onderzoek te voeren naar het verbeteren van hun bestaande suikerbietenrassen en het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. Onder andere de breedingafdeling en het ziekte-onderzoekslabo vinden in het SVIC hun nieuwe thuisbasis.

De uitbreiding was noodzakelijk om beter en sneller te kunnen werken. “De teams kunnen tot drie keer meer tests uitvoeren. Doordat er meer planten onderzocht kunnen worden, gaat de periode die nodig is voor het creëren van een nieuw suikerbietenras aanzienlijk verkort kunnen worden”, vertelt Gerhard Steinrücken, directeur van R&D. “Als je er van uitgaat dat we vroeger zo’n 10 jaar nodig hadden voor er een nieuw ras gecommercialiseerd kon worden, kan dit nu misschien op 6 of 7 jaar gebeuren. Een aanzienlijke verbetering.”

Het SVIC huisvest onder andere de breedingafdeling, waar werknemers handkruisingen maken op de suikerbietplanten. Deze kunnen dan in de serre in optimale omstandigheden verder groeien. De temperatuur, lichtinval en bewatering van de planten kan immers nauwkeurig bepaald worden, en dit met oog voor duurzaamheid en ecologie. Het complex telt eveneens een aantal quarantainecompartimenten waar de planten aan stresssituaties worden blootgesteld. Een robotarm besproeit ze bijvoorbeeld met een virus of bacterie. Daarna worden de planten geselecteerd die resistent blijken te zijn aan deze stressomstandigheden en kunnen ze voor verdere test uitgezaaid worden op proefvelden.

Aangezien SESVanderHave suikerbietenzaad levert in zo’n 50 landen, is het belangrijk dat elke klant een variëteit krijgt die aangepast is aan het klimaat en de specifieke uitdagingen in die regio. Zo wordt er bijvoorbeeld voor sommige rassen vooral gestreefd naar meer suikergehalte, betere resistentie tegen ziekten zodat er minder pesticiden nodig zijn of een betere aanpassing aan een erg warm, droog of net vochtig klimaat.

Maar ook economische uitdagingen worden niet vergeten. De laatste jaren wordt er ingezet op het mogelijk maken van een langere bewaarperiode, aangezien er een trend is van minder suikerfabrieken en de bietencampagne dus langer zal duren. Om klanten optimaal te kunnen begeleiden, is het sinds kort ook mogelijk voor landbouwers om een bladstaal van een zieke suikerbiet binnen te brengen. SESVanderHave onderzoekt dan het probleem en staat de landbouwer bij met advies in verband met gewasbescherming.

Minister van Landbouw Willy Borsus was blij om aanwezig te zijn op de opening maar benadrukte ook de onzekere omstandigheden waarin de Vlaamse landbouw zich bevindt. “Het einde van de bietenquota baart ons uiteraard zorgen. De regering moet blijven ijveren voor een betere garantie van de levensstandaard van onze landbouwers”, aldus Borsus. “De opening van dit nieuwe onderzoekscomplex toont het vertrouwen dat SESVanderHave heeft in haar toekomst en die van de landbouw, en dat doet deugd.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via