nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.06.2018 Slachthuis Heist-op-den-Berg legt de boeken neer

De directie van het slachthuis van Heist-op-den-Berg heeft het faillissement aangevraagd. Dat meldt de regionale zender RTV en de directie bevestigt dat aan Belga. Het slachthuis moest op 30 maart de deuren sluiten na opmerkingen van het federaal Voedselagentschap (FAVV) over onder meer de hygiëne. Het bedrijf ging nog in beroep tegen de sluiting bij de Raad van State, maar haalde daar bakzeil omdat de procedure correct was gevolgd. In totaal dreigen 32 mensen, die tijdens de sluiting moesten worden doorbetaald, hun job te verliezen.

De problemen voor het slachthuis van Heist-op-den-Berg startten twee maanden geleden. Het Voedselagentschap trok toen de erkenning in voor inbreuken op onder meer de hygiëne. Ook werden er tekortkomingen vastgesteld op vlak van infrastructuur en opleidingen van het personeel en functioneerde een intern controlesysteem onvoldoende. “We dienden telkens een nieuwe aanvraag in, maar die werd ook telkens weer afgekeurd. Dat bleef maar duren. Telkens had het Voedselagentschap nieuwe opmerkingen, waarbij het wel vermeldde dat het een niet-limitatieve lijst was. Zo konden we bezig blijven”, zegt zaakvoerder Frederik Mortelmans.

Hij betreurt dat het slachthuis geen enkel advies kreeg over de inspanningen die nog hadden moeten gebeuren. “We dienden nog een nieuwe aanvraag in bij het Voedselagentschap, maar ook dat bracht geen soelaas”, stelt hij. De 32 personeelsleden moesten tijdens de gedwongen sluiting wel worden doorbetaald, wat volgens de zaakvoerder aanleiding is geweest om de boeken neer te leggen. Het bedrijf, dat zo'n 70 jaar actief was, zegt ook een extra keuring door het bedrijf Vinçotte te hebben laten uitvoeren die geen tekortkomingen aan het licht zou gebracht hebben die bij het Voedselagentschap gemeld moeten worden.

Bij het FAVV klinkt dat een nieuwe erkenning geven onmogelijk was. “Als het bedrijf opnieuw een erkenning wil na een intrekking, dan moet het bij de lokale controlediensten van het agentschap een dossier indienen. Er zijn strikte eisen waaraan dat moet voldoen en we hebben nooit een volledig dossier van het slachthuis ontvangen. Er ontbraken belangrijke elementen. De audit door Vinçotte staat daar voor ons las van. Op basis daarvan kunnen we uiteraard geen erkenning geven”, zegt Dorine Van Geert, woordvoerder van het Voedselagentschap.

Burgemeester Luc Vleugels noemt de sluiting van het slachthuis bijzonder jammer voor de gemeente. “Het is een familiebedrijf dat al 70 jaar bestaat. Het was een icoon voor onze gemeente. Het is heel erg spijtig dat dat nu verdwijnt”, zegt hij in een reactie aan de VRT. Ook hij stelt zich vragen bij de gang van zaken. “Ik ben ervan overtuigd dat het FAVV integer probeert te werken en de regels zijn er natuurlijk niet zomaar. Maar ik vraag me wel af of regels overal zo strikt toegepast worden als hier. Wordt overal exact dezelfde lijn getrokken?”

De burgemeester van Heist-op-den-Berg hoopt alvast dat de familie niet opgeeft. “Een situatie is maar echt zelden uitzichtloos. Hopelijk wordt er een oplossing gevonden voor een doorstart met deze of een andere activiteit”, klinkt het. Volgens de zaakvoerder ligt die beslissing nu in handen van de curator.  

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen/VRT

Volg VILT ook via