Slagersopleiding geeft grote werkzekerheid

Slager is steeds meer een knelpuntberoep. Jaarlijks studeren er 200 slagers af, maar er zijn 2.000 openstaande vacatures. Het zware werk en de moeilijke uren schrikken veel kandidaten af. Ivan Claeys van de Landsbond der Beenhouwers bepleit op Radio 1 een herwaardering van de opleiding en het beroep. Wie kiest voor een slagersopleiding heeft werkzekerheid. Bijvoorbeeld bij warenhuisketen Colruyt zijn er op dit moment 86 vacatures voor beenhouwers. De warenhuisketen promoot samen met scholen het beroep bij jongeren en voorziet ook zelf in een interne opleiding.
11 april 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:44
Lees meer over:

Slager is steeds meer een knelpuntberoep. Jaarlijks studeren er 200 slagers af, maar er zijn 2.000 openstaande vacatures. Het zware werk en de moeilijke uren schrikken veel kandidaten af. Ivan Claeys van de Landsbond der Beenhouwers bepleit op Radio 1 een herwaardering van de opleiding en het beroep. Wie kiest voor een slagersopleiding heeft werkzekerheid. Bijvoorbeeld bij warenhuisketen Colruyt zijn er op dit moment 86 vacatures voor beenhouwers. De warenhuisketen promoot samen met scholen het beroep bij jongeren en voorziet ook zelf in een interne opleiding.

De instroom studenten in de slagersopleiding daalt zodat openstaande vacatures niet ingevuld geraken. “Men gaat eerst naar ASO tot de leeftijd van 18 jaar en daarna weten jongeren vaak niet wat ze willen. De 200 studenten die kiezen voor een slagersopleiding aan één van onze topscholen zijn zeker van werk”, benadrukt Ivan Claeys van de Landsbond der Beenhouwers. Het zware werk en de moeilijke uren zouden veel jongeren weerhouden.

Alleen al in de beenhouwerijen van de Colruyt Group en in hun vleesverwerkend bedrijf Fine Food Meat zijn er momenteel 86 openstaande vacatures. Colruyt recruteert “vakmannen en -vrouwen die fier zijn op de mooie stukken vlees die ze maken”. “Voor het eigen vleesverwerkend bedrijf en de beenhouwerijen in de winkels zijn we continu op zoek naar beenhouwers, en dat is geen eenvoudige zoektocht”, bevestigt Chris Van Wettere, algemeen directeur Colruyt Laagste Prijzen. “Daarom werkt Colruyt samen met een aantal scholen, en voorzien we ook intern in een opleiding tot beenhouwer. Via het eigen leertraject hebben we op twee jaar tijd er zo’n 130 gediplomeerde beenhouwers bij gekregen. Het gaat bijvoorbeeld om bediende-verkopers in de winkels die hun interesse voor het vak uitspreken.”

Met scholengemeenschap Kogeka Geel-Kasterlee is Colruyt in een testproject gestapt rond duaal leren voor beenhouwers. Concreet betekent dit dat leerling-beenhouwers enkele dagen op de schoolbanken combineren met werkervaring in de beenhouwerij. “De leerlingen worden uiteraard eerst opgeleid vooral ze stapsgewijs mee ingeschakeld worden en taken krijgen in de beenhouwerij. Hier speelt de chef-beenhouwer van het Colruyt-filiaal telkens een cruciale rol”, aldus Van Wettere. “We zijn van plan deze samenwerking verder te zetten, gezien de positieve ervaring.”

Om de twee jaar kunnen jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar tijdens ‘Meatland’ een rondleiding genieten in het vleesverwerkend bedrijf van de warenhuisketen, en leren ze daar wat ze met hun diploma van beenhouwer kunnen doen. Het evenement geeft hen de gelegenheid om in gesprek te gaan met ervaren beenhouwers, en te proeven van producten en productontwikkeling.

Colruyt wil niet alleen laatstejaars praktijkervaring bieden, maar op jongere leeftijd leerlingen al warm maken voor het beroep van slager zodat de studiekeuze aantrekkelijker wordt. Op het einde van het tweede middelbaar maken leerlingen de keuze tussen de afstudeerrichtingen bakkerij, hotel of slagerij. Opdat het dat laatste zou worden, werkt Colruyt al een aantal jaar samen met een school in Hasselt en start binnenkort een gelijkaardige samenwerking met de Hotelschool in Hasselt.

Bron: Radio 1 / eigen verslaggeving

Beeld: Colruyt Group

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek