Slechte prijzen krijgen liefde voor boerenstiel klein

In de aanloop naar de Franse verkiezingen trekt VRT-journalist Sofie Vander Donckt door Frankrijk. Haar stop in het landelijke dorp Prisches, dichtbij de grens met ons land, leverde het aangrijpende verhaal op van een echtpaar landbouwers die verliefd zijn op de boerenstiel maar na een heel moeilijke periode door de lage melkprijs durven toegeven dat ze financieel nauwelijks rondkomen. François Moreau runt samen met zijn vrouw een boerderij waar veel Vlaamse boeren jaloers op zullen zijn: 150 melkkoeien, 45 stuks vleesvee en 200 hectare grond. Toch zegt hij: “Toen we begonnen met onze 40 koeien hadden we een beter leven en een beter loon dan nu. En minder zorgen.”
13 april 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

In de aanloop naar de Franse verkiezingen trekt VRT-journalist Sofie Vander Donckt door Frankrijk. Haar stop in het landelijke dorp Prisches, dichtbij de grens met ons land, leverde het aangrijpende verhaal op van een echtpaar landbouwers die na een heel moeilijke periode door de lage melkprijs durven toegeven dat ze financieel nauwelijks rondkomen. François Moreau runt samen met zijn vrouw een boerderij waar veel Vlaamse boeren jaloers op zullen zijn: 150 melkkoeien, 45 stuks vleesvee en 200 hectare grond. Toch zegt hij: “Toen we begonnen met onze 40 koeien hadden we een beter leven en een beter loon dan nu. En minder zorgen.”

Om te weten wat er leeft onder de Fransen trekt een VRT-journaliste door het land dat in de ban is van de presidentsverkiezingen. In het Noord-Franse dorpje Prisches sprak landgenote Sofie Vander Donckt met een landbouwer en zijn echtgenote, om vast te stellen dat het ongenoegen groot is. Door de lage melkprijs heeft de 55-jarige François Moreau 20 maanden lang niets verdiend. “We leefden van de boerderijvakanties voor kinderen die mijn vrouw hier organiseert.” Sinds enkele maanden keert hij zichzelf opnieuw een salaris uit. “Het is een gevaarlijk beroep geworden als je bekijkt hoeveel schulden we de laatste jaren hebben gemaakt. En waarvoor? We komen zelfs niet meer aan een minimumloon”, zegt echtgenote Brigitte.

Lees “Onze boerenstiel is een vorm van slavernij geworden” op deredactie.be. Landbouwers in Vlaanderen die gelijkaardige moeilijkheden ervaren, vinden eerstelijnshulp bij Boeren op een Kruispunt.

Bron: deredactie.be

Beeld: VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek