nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.09.2017 Slimme technologie moet afrekenen met Brits zwerfvuil

Verschillende Britse ministeries lanceren via het Litter Innovation Fund een gezamenlijke projectoproep voor innovatieve projecten tegen zwerfvuil. In totaal zal 500.000 pond verdeeld worden om ervoor te zorgen dat de huidige generatie de eerste wordt “die het milieu in een betere staat achterlaat dan ze het aantrof”. Daarbij wordt volop ingezet op nieuwe technologie, zoals slimme vuilbakken die een sms’je sturen als ze bijna vol zijn. 

In eigen land zetten de landbouworganisaties afgelopen zomer hun schouders onder een sensibiliseringsactie rond zwerfvuil, en ook in het Verenigd Koninkrijk wil een alliantie van verschillende ministeries komaf maken met rondzwervend vuil. 500.000 wordt opzijgezet voor innovatieve projecten die op een slimme manier de hoeveelheid rondslingerende troep doen dalen. Het geld moet voor innovatie zorgen in de strijd tegen zwerfvuil. Zo is milieuminister Thérèse Coffey zelf bijvoorbeeld grote fan van vuilbakken die met een sms’je laten weten wanneer ze (bijna) vol zijn.

Het opruimen van zwerfvuil kost de Britse belastingbetaler bijna 800 miljoen pond per jaar, een astronomisch hoog bedrag dat volgens Coffey toch beter ergens anders aan besteed kan worden. Uit een enquête blijkt dat één op de vijf Britten wel eens afval achterlaat. Het Litter Innovation Fund moet dat percentage op een slimme manier doen dalen. Iedereen kan met zijn idee bij het fonds terecht: lokale besturen, ngo’s, middenveldorganisaties, kmo’s, enzovoort.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via