nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.11.2017 Spaanse olijven op Amerikaanse strafbank

De Amerikaanse regering neemt in haar strijd tegen oneerlijke handelspraktijken van andere landen de olijvenimport vanuit Spanje in het vizier met importheffingen. "Ook bevriende landen moeten zich aan de regels houden", deelde handelsminister Wilbur Ross mee. Volgens het ministerie van Handel krijgen Spaanse exporteurs van zwarte olijven subsidies ter hoogte van 2,31 tot 7,24 procent van de waarde.

De Amerikaanse douane zal bij de invoer van rijpe olijven een heffing moeten innen bij de importeurs. Die heffing moet gelijk zijn aan de Spaanse subsidie. Het onderzoek kwam er na een klacht van de 'Coalition for Fair Trade in Ripe Olives', oftewel een vereniging van twee Amerikaanse olijfbedrijven. De VS importeren naar eigen zegen voor zowat 70 miljoen euro per jaar aan zwarte olijven.

Voorts besliste het ministerie van Handel ook importheffingen voor staaldraad (staal of aluminium) vanuit Wit-Rusland, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. President Donald Trump zet de Amerikaanse economie "op de eerste plaats" en kantte zich tegen internationale handelsverdragen. Zijn regering heeft op tien maanden tijd al 77 antidumpingmaatregelen genomen. Het bekendste geval zijn de importheffingen op vliegtuigen van de Canadese constructeur Bombardier.

Bron: Belga

Volg VILT ook via